Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Огнеборците отбелязват професионалния си празник днес
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 14.09.2020Коментари (0)923
© Varna24.bg
Първият събор (конгрес) на пожарните командири, под председателството на Димитър Тролев, е проведен в София, от 14 до 18 септември 1905 г. Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен. Видно от протоколите на заседанията, предмет на обсъждане са въпросите за недоброто техническо оборудване на пожарните команди, мероприятия за подобряване положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. В специално писмо до Министъра на вътрешните работи участниците в събора посочват: “Като вземете предвид, господин Министре, високата и хуманна задача на пожарникарството от една страна, и слабото му развитие и общественото мнение за него от друга, най-учтиво Ви молим да съдействате за преуспяването на нашето дело, като ходатайствате за осъществяването на гореказаните решения, именно снабдяване пожарните команди с добри снаряди и употребяване на пожарникарите само за пожарникари, а не да изпълняват и други работи......".

Вторият събор на пожарните командири, проведен през м. август 1906 г., в Пловдив (председател Димитър Тролев), приключва с писмо до министъра на вътрешните работи, в което се посочва необходимостта от внасяне и разглеждане в Народното събрание на Закон за уредбата на пожарните команди, по подобие на Закона за полицията. Делегатите на събора предвиждат Законът да регламентира вътрешното уреждане на пожарните команди, а също – “несменяемост на персонала при промяната на разните политически режими, така най-сетне и повишение и регулиране заплатите на пожарните командири и пожарникарите.". Решение на втория събор е и въвеждането на единно униформено облекло.

Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20.03.1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.

Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички.

По времето на Спиро Костов носимите ръчни помпи са заменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне. Електрическите звънци като сигнал за тревога са въведени през 1896 г. С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век.

През 1925 г. е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил Рено. В сравнение с мъчително дългото чакане на конните впрягове, пожарните автомобили пристигат на мястото на пожара за броени минути.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: