Огнища на маймунска шарка вече са регистрирани в 20 страни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
22:59 / 25.05.2022
663
Огнища на маймунска шарка вече са регистрирани в почти 20 страни по света. СЗО съобщи, че ситуацията е необичайна, тъй като болестта е типична за Западна и Централна Африка, но е рядко срещана на другите континенти

Словения, Чехия и Обединените арабски емирства съобщиха за първи случаи на маймунска шарка. Канада съобщи за 10 нови случая, с което общият брой на заболелите в страната достигна 15. Здравните власти се опасяват, че ще има още случаи в различните провинции. 

В същото време, България изготви инструкции за диагностика на маймунската шарка. Нашата страна е готова с план за действие в случай, че маймунската шарка стигне границите ни. Националният център по заразни и паразитни болести публикува и инструкции за вземане на проби за диагностика на вируса. Задължително тестване и изолация. Това са първите стъпки, ако някой прояви симптоми на маймунска шарка. Вече има и инструкции за действие на специалистите.

Ако някой случай е съмнителен – от къде да се вземе материал, как да се опакова и как да се транспортира, така, че да можем да направим изследването, което ще се прави с PCR тест в реално време", заяви проф. Ива Христова, директор НЦЗПБ.

"Освен това се изготвят и мерките за карантина. 20-те дни са така измислени, защото до 21 дни е инкубационният срок, който - след като мине, лицето спокойно може да бъде освободено от карантина", посочи проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по здравните въпроси.

За да се проследи разпространението - при вземане на пробите е важно да се разбере пътувал ли е скоро заразеният и с кого се е срещал.  Някои държави като Германия  и Великобритания, където вече има регистрирани случаи, следват ясни стъпки, за да ограничат така нареченото "гнездо на заразените".

"Те трябва да бъдат изолирани до 3 седмици, една важна особеност е, че домашните любимци, също трябва да се наблюдават, защото те също могат да го пренесат. И естествено, най-важното - така нареченото кръгово ваксиниране. Това означава, че всички контактни лица получават ваксина срещу едра шарка", заяви д-р Аспарух Илиев – ръководител на лаборатория в Берн.

Масова ваксинация обаче - не се препоръчва.  "Ако аз съм болна, кръгът около мен ще бъде ваксиниран. Не се изобщо предвижда и не се очаква това да стане масово", твърди професор Аргирова.

Повечето регистрирани до момента случаи са след хомосексуални събирания. "Това не значи, че вирусът се предава по хомосексуален път, просто в тази общност вирусът прониква и по този въздушно-капков път и допир кожа в кожа и допир с течности, вирусът се предава", посочва професор Аргирова.

"В класическата картина на маймунската шарка, обривът започва от лицето, но случаите които сега се наблюдават заради начинът на заразяване е в ингвиналните гънки и около половите органи", заяви професор Христова.  

Съветите на специалистите са да се спазва лична хигиена, а  на места с много хора да се носи маска. Огнища на маймунска шарка, вече са регистрирани в почти 20 страни по света. Световната здравна организация съобщи, че ситуацията е необичайна, тъй като болестта е типична за Западна и Централна Африка, но е рядко срещана на другите континенти, пише Нова.

Виж коментарите (2)

Още по темата (66):
29.11.2022 Смениха името на маймунската шарка
14.09.2022 От САЩ съобщиха за първи починал от маймунска шарка
09.09.2022 Потвърдиха шести заразен с маймунска шарка у нас
31.08.2022 СЗО: Епидемията от маймунска шарка може да бъде спряна
30.08.2022 Първи смъртен случай на заразен с маймунска шарка в САЩ
23.08.2022 Вече търсят лек за маймунската шарка
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).