Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Около 250-300 български ученици посещават централа на ЦЕРН в Женева всяка година
Автор: ИА Фокус 17:18 / 08.10.2023Коментари (0)734
©
Около 250-300 ученици от България посещават ежегодно централата на ЦЕРН в Женева. В нея работят и над 100 български учени и инженери. С част от тях се срещна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който присъства на откриването на новото съоръжение на ЦЕРН-Science Gateway. Заедно със заместник-министър проф. Генка Петрова той участва и в министерска Кръгла маса за ролята на научните инфраструктури като платформи за развитие на таланти в науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).

Science Gateway е емблематично образователно и информационно съоръжение на ЦЕРН. Конструирано е по проект на световноизвестния архитект Ренцо Пиано, а целта му е да запознае хора от различни възрасти и с различно образование и професии с откритията и научните достижения на ЦЕРН.

Сградата предлага пространства и дейности, включително изложби, обясняващи тайните на природата - от много малките елементарни частици до много големите като структурата и еволюцията на Вселената.

“Практическото експериментиране ще бъде ключова съставка в образователната програма на Science Gateway, което ще позволи на посетителите да получат опит от първа ръка", обясни министър Цоков. По думите му до него ще могат да се докоснат и българските ученици и учители, които посещават централата на ЦЕРН. “Всяка година по Националната програма на МОН "Квалификация на педагогическите специалисти" в ЦЕРН се обучават по 60 учители. 30 от тях преподават физика, химия и Човекът и природата, останалите 30 са учители по професионална подготовка от областите на образование "Техника“ и "Информатика“, каза още проф. Цоков.

За учениците, идващи на еднодневно посещение в ЦЕРН, се организира посещение на различни обекти като ускорители, детектори, зала за управление на ускорителите, компютърен център, участие в практически експерименти, както и лекции и дискусии с български учени и инженери.

През миналата година български специалисти участваха активно в експерименти на двата най-големи ускорителя в ЦЕРН - SPS и LHC.

Научна група от Софийския университет се включи активно в изпълнението на научната програма на експеримента ALICE. Една от задачите на експеримента е да се изследва раждането на нови леки частици, родени в ултрапериферни взаимодействия между протони и тежки йони. През лятото на 2022 г. бе възобновена работата на

фабриката за радиоактивни снопове и екзотични ядра ISOLDE, разположена на протонния инжектор PSB в ЦЕРН. Български учени от Софийския университет се включиха в провеждането на експерименти, свързани с изучаването на структурата на радиоактивните ядра 131Sb (IS697) и 130Sn (IS702). Активно е участието на учени от Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН в изследвания, свързани с изучаването на свойствата на твърдите тела чрез Мьосбауерова спектроскопия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: