Окончателно: 6 години затвор за шофьора, убил Паоло

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
10:33 / 10.07.2015
1367
Върховният касационен съд остави в сила присъдата от 6 години затвор на шофьора Георги Сапунджиев, прегазил преди година 4-годишния Паоло в Стара Загора.

Трагичният инцидент се случи на 2 юни 2014 г. на пешеходната улица "Цар Симеон Велики" в града. 43-годишният Сапунджиев навлязъл с джипа си в забранената за коли зона при опит да направи обратен завой и прегазил малкия Паоло Иванов. Момченцето карало велосипеда си, а на няколко метра били родителите му Иван и Красимира Иванови и неговата близначка Анжела. Паоло загина на място.

Сапунджиев бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, като на първа инстанция бе признат за виновен и осъден на 3 г. и 4 месеца затвор. 

Апелативният съд в Пловдив завиши наказанието на 9 г. лишаване от свобода, но тъй като шофьорът призна вината си и делото се гледа по съкратената процедура, по закон тя бе редуцирана с една трета и стана 6 г. Наказанието трябва да бъде излежано в затворническо общежитие при лек режим.

Георги Сапунджиев подаде жалба във Върховния касационен съд. С нея той поиска намаляване на размера на наложеното наказание "лишаване от свобода" под 3 години.

Върховните магистрати обаче отхвърлиха искането на шофьора за намаляване на 6-годишната присъда.

"Този размер на основното наказание "лишаване от свобода" съответства в пълна степен на основателно изтъкнатите от въззивния съд и значително преобладаващи отегчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства. Особена тежест имат констатираните многобройни нарушения на правилата за движение, за които той е бил санкциониран по административен ред", пише в мотивите на ВКС.

Касационният съд счита още, че при разглеждане на делото не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, поради което липсват основания за отмяна на решението на Апелативния съд в Пловдив.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.


Виж коментарите (4)

Още по темата (6):
12.07.2018 Обрат с мъжа, прегазил малкия Паоло! Лъсна голям скандал - като затворник ползвал повече отпуски от всички нас!
16.02.2017 Огромно щастие за родителите на прегазения Паоло навръх хубав празник
30.12.2016 Родителите на прегазения Паоло отново чакат дете
22.07.2015 Осъденият за смъртта на 4-годишния Паоло вече е в затвора
13.07.2015 Убиецът на Паоло: Не съм скъсал чорапогащника на майката, че да й се извиня
07.06.2014 Убиецът на Паоло под домашен арест
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).