Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Окръжна прокуратура-Добрич отчете ефективност при 633 бързи производства за 2020 година
Автор: Пламена Николова 17:23 / 29.03.2021Коментари (0)1914
©
Днес, 29.03.2021 г., в рамките на отчетно съвещание, провело се онлайн, Окръжна прокуратура-Добрич съобщи за спад в броя на наблюдаваните и новообразуваните производства през 2020 г., съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

В срещата участваха г-жа Стелияна Кожухарова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, административният ръководител на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров, неговите заместници - Иван Тодоров и Илия Николов, и прокурорите от структурата, всички прокурори от съдебния район на Окръжна прокуратура-Добрич, директорът на ОД на МВР - Добрич старши комисар Никола Панчев, директорът на ТД "НС“ – Добрич Георги Георгиев и началникът на отдел "Разследване“ в ОД на МВР – Добрич Ивелин Иванов.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура-Добрич Радослав Бухчев подчерта, че "за намаляване броя на извършените престъпления в областта неоспорима роля изиграха провежданите от полицията в координация с прокуратурата специализирани полицейски операции“.

4409 е броят на преписките, по които прокурорите в региона са работили през миналата година, като 98,14 % от тях са решени. Устойчива е тенденцията за много висок процент на приключване на преписки в края на отчетния период.

През 2020 г. прокурорите в съдебния район на Окръжна прокуратура-Добрич са наблюдавали 4420 досъдебни производства. Новообразуваните дела са 2039. Магистратите в областта са работили по 633 бързи производства.

В съда са внесени 859 прокурорски акта, от които 320 са обвинителни актове, 413 са предложения за споразумения и 126 са предложения за освобождаване  от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

През 2020 г. на съд са предадени 905 лица. 796 лица са осъдени с влязла в сила присъда.

Окръжна прокуратура-Добрич отчете и спад в престъпленията против личността, намаляване на досъдебните производства за престъпления против собствеността и стопанството, лек спад при документните престъпления и престъпленията против реда и общественото спокойствие. От друг страна се отчита ръст в броя на общоопасните престъпления – 735 (717 за 2019 г.) и престъпленията против дейността на държавните органи и обществените организации – 73 (за 2019 г. те са 45).

Налице е тенденция към намаляване броя на наблюдаваните досъдебни производства, свързани с незаконен трафик на хора, както и на тези, свързани с държането и разпространението на наркотични вещества.

През 2020 г. в Добричкия съдебен район са били наблюдавани 50 досъдебни производства, свързани с т.н. корупционни престъпления и 59, касаещи извършени данъчни престъпления. Делът на решените дела от тези категории е устойчив.

През миналата година прокурорите от Окръжна прокуратура-Добрич са внесли в Окръжен съд-Добрич 28 граждански иска, като 18 от тях  са за прекратяване на търговски дружества, а 10 за поставяне под пълно запрещение.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура-Добрич  Радослав Бухчев подчерта, че и през 2021 г. ще продължи съвместната работа на прокуратурата и органите на МВР в насока противодействие и намаляване на битовата престъпност и посегателствата срещу възрастни хора, разкриване и разследване на престъпна дейност с предмет наркотични вещества, противодействие на престъпленията по транспорта,  както и на тези, свързани с тежката престъпност, корупцията, изпирането на пари, злоупотреби с фондове и имущество на ЕС, данъчни и финансови престъпления и незаконен трафик на хора и наркотици.

След доклада всички участници в онлайн съвещанието се включиха в дискусия по основните акценти от него, по актуални теми от обществено значение и по важни приоритети за настоящата 2021 година. На онлайн съвещанието бе дадена висока оценка на работата на прокурорите в региона и бе изразено удовлетворение от постигнатите резултати.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: