Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Олена Коцева: Бежанците по-скоро биха се върнали в Украйна, отколкото да отидат в Елхово и Сарафово
Автор: Екип Varna24.bg 12:35 / 31.05.2022Коментари (0)1221
©
Олена Коцева оспори думите на Калина Константинова: "Палатки и лагери няма никъде в Европа. Палатки имаше само по КПП-та. Между другото, Румъния е организирала всичките неща много по-добре от нас". Пред Нова телевизия председателката на Сдружението на украинските организации в България заяви, че бежанците по-скоро не биха отишли в базите в Елхово и Сарафово, а биха предпочели да се върнат в Украйна.

Днес е последният ден от програмата за подпомагане на хотелиерите, настанили украински бежанци с по 40 лева на човек. Голяма част от собствениците на хотели не кандидатстваха за продължаване на програмата, тъй като сумата от 15, вместо 40 лева, на ден не ги устройва, а и повечето места за настаняване вече приемат чужди туристи с предварителни резервации. Днес се очаква голям брой украински бежанци да напуснат хотелите в "Слънчев бряг".  Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че спира разселването на украинци към вътрешността на страната. Те ще бъдат настанявани в буферни зони в Елхово и Сарафово.

Веселин Данев е собственик на хотел в "Слънчев бряг". Той заяви в ефира на предаването "Здравей, България", че буферните бази категорично не могат да поемат потока от бежанци, които са били настанени досега в хотелите. Христо Караилиев е мениджър на друг хотел в курортния комплекс, от който трябва да напуснат 871 души.

Едва 122 от тях са заявили желание да бъдат настанени в други бази у нас. Останалите, по думите му, разчитат на собствен транспорт и настаняване. Според Елена Андонова, която също е хотелиер, страната ни е направила повече от достатъчно за украинските бежанци и е време само крайно нуждаещите се да бъдат преместени в държавни бази.

"Условията са базови, но не са критични. Далеч са от лукса на хотели тук", коментира зам.-областният управител Пламен Янев.

Първите съмнения у групата украинци, които вчера бяха преместени в Паничище, се зародили още по време на пътя им натам. 30-те минути изкачване в гъстата гора на Рила били достатъчни за бежанците да решат, че почивната база, в иначе предпочитания, особено през лятото, български курорт, не е по техния вкус. Настаняването се случило бавно, а в стаите било мръсно и миришело лошо, разказват бягащите от войната.

"Нямаме аптека, нито магазини. Нужни са лекарства, които приемаме непрекъснато. Не можем даже вода да си купим, няма автобуси, в стаята няма балкон, нито сушилня – нищо", оплакаха се бежанците.

В почивната база цари недоволство и заради факта, че изглежда трудно някой от бежанците да намери работа. Най-близкият град - Сапарева баня, е на 10 километра, а дотам обществен транспорт няма.   Преместването в Паничище лишава част от хората от финансова подкрепа. Недоволни, бежанците са и заради условията на живот в стаите. От почивната база обаче увериха, че са осигурили всичко необходимо.

"Тонът на г-жа Константинова е под всякаква критика": Така Олена Коцева коментира видеообръщението на вицепремиера. По думите ѝ, сред украинците има много травмирани хора, които са чувствителни, и Щабът трябва да се консултира с екип от психолози. Причините автобусите, които трябваше да превозят бежанци към вътрешността на страната, да са празни, по думите й са много.

"Те не искат да на места без достъп до медицина, без достъп до интернет. Това не са хора от пещерна ера. Това са много прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели много по-добре от средната класа в България", каза още Коцева. Според нея този проблем с условията за настаняване съществува само у нас, защото страната ни е решила да подпомогне единствено туристическия бранш. Финансирането за всички държави в ЕС е едно и също, подчерта тя.

Олена Коцева оспори думите на Калина Константинова: "Палатки и лагери няма никъде в Европа. Палатки имаше само по КПП-та. Между другото, Румъния е организирала всичките неща много по-добре от нас".



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: