Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Олиото мина три лева за литър
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 05.09.2010Коментари (0)662
Производителите на слънчоглед обявиха, че не са съгласни, че причината за поскъпването на олиото да е по-високата цена на слънчогледа. На много места в страната цената мина три лева за литър. Само за двайсетина дни в Добрич различните марки са поскъпнали с 50 до 80 стотинки за бутилка.

На много места в страната цената на олиото в магазините мина 3 лева за литър. Само за двайсетина дни в Добрич различните марки са поскъпнали с 50 до 80 стотинки за бутилка. Производителите на слънчоглед обаче не са съгласни, че причината за поскъпването е по-високата цена на суровината.

В Добричка област са ожънати по-малко от 10% от площите. Въпреки това обаче сделки вече има, най-вече за износ, на цени около 600 лева за тон. Толкова, колкото се е търгувал слънчогледът още от началото на годината.

"Миналата година след декември месец цената на слънчогледа вече е 600 лева и в момента е 600 лева. Аз не смятам, че има някакво основание за свръх покачване на слънчогледовото олио", коментира Веселин Бакърджиев, зърнопроизводител и търговец. Увеличението на олиото обаче е факт и това влияе най-вече на джоба на потребителите.

"До преди 20 дена беше обикновеното олио на 2,05, в момента е на 2,50. Възмущават се, изкарват си отгоре ми и купуват, просто нямат избор. Сега не може да наготвиш без олио", каза продавачката Цветана Вълчанова.

Докъде ще стигне цената на олиото и дали това ще е последното увеличение все още е рано да се прогнозира. Според зърнопроизводителите цените на слънчогледа у нас се определят от цените на международните борси.

"Покачването е не само в България, то е в целия ЕС. А ние сме държава с пазарна икономика, така че се влияем изключително силно от пазарите, които са в ЕС", заяви зърнопроизводителят Иван Гочев.

"Не смятам, че нито българският търговец, нито българският производител може да влияе с повече от 2-3-4% на формиране на цената на която и да е култура. Всъщност, международните пазари диктуват цените на културите", каза още Бакърджиев.

Добивите в Добруджа засега са по-ниски от миналогодишните и стопаните очакват да приберат около 200-250 килограма слънчоглед от декар.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: