Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оля Ал-Ахмед: Ако войната в Израел продължи, бежанската вълна към Европа ще бъде неконтролируема
Автор: Живко Кръстев 13:57 / 23.11.2023Коментари (0)703
© Фокус
Дългогодишната война между Палестина и Израел има предистория и световните прожектори осветиха този проблем на 7 октомври, когато стана нападението на "Хамас“ срещу Израел. Това е глобален конфликт, който датира от края на ХІХ век. Това каза журналистът и арабист Оля Ал-Ахмед в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“

Това е една дългогодишна война между първи братовчеди, коментира тя. "Това са единствените два семитски езика, единствените два народа, които пишат от дясно наляво. "Шалом“ и "Саллям“ е едно и също и значи "Мир вам“. Това е парадокс – двата народа, които от толкова дълги години са в конфликт и се бият, се поздравяват с думата "Мир“, даде примери Оля Ал-Ахмед. 

Друг парадокс по думите й е, че най-много нобелови лауреати за мир има именно в Близкия изток. "Там, където не е имало мир от години. Всички политици и лидери, които са се стремили да постигнат мир в този район, са били ликвидирани – Ицхак Рабин, Ануар Садат.“  

Конфликтът между Израел и Палестина започва през 1948 г. със създаването на държавата Израел. На 22 ноември 1967 г. след Шестдневната война е приета Резолюция 242 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за изтегляне на израелските въоръжени сили от териториите, окупирани в конфликта, в замяна на приключване на арабо-израелски конфликт. "Това е една от най-често цитираните резолюции, които се дава като пример за неспазване и поддържане на този конфликт“, обясни Оля Ал-Ахмед.  

През 1973 г. е войната Йом Кипур, след която излиза нова резолюция на ООН - №338. Тя призовава да бъде изпълнена неизпълнената резолюция за мир 242 и всички страни да прекратят военните действия в рамките на 12 часа. Следват нови резолюции – 339 и 340, подписани на 23 и 25 октомври 1973 г., разказа журналистът. Следват договорите от Осло, които също не са спазвани.  

Границите на палестинската и израелската територия се променят непрекъснато с бойните действия. "Ивицата Газа е тънка тясна крайбрежна ивица, отделена от Западния бряг. В нея живеят 2,3 милиона палестинци. Тя е определена от международната общественост като "най-големият открит затвор“. Останалите палестинци са разселени. Много палестинци живеят в самия Израел, те са разселени по целия свят“, обясни Оля Ал-Ахмед.  

До момента в конфликта са убити 14 128 палестинци, от които 5840 – деца, и 3920 – жени. Ранените са над 33 000.  

Според Оля Ал-Ахмед конфликтът няма да получи трайно разрешение. "Коренът е много дълбок. За да бъде разрешен този конфликт, трябва да се изреже този политически тумор, самата основа на конфликта. Световната общественост трябва да се изправи пред трайното спиране на конфликта, а това може да стане, ако всички големи сили се съберат и решат този въпрос веднъж завинаги“, смята арабистът. 

Ако конфликтът продължи, бежанската вълна към Европа ще бъде неконтролируема, смята журналистът.



Още по темата: общо новини по темата: 340
12.05.2024 »
08.05.2024 »
04.05.2024 »
03.05.2024 »
26.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Стрелба по Роберт Фицо
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: