Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Oмбудсманът даде старт на Национална кампания за подкрепа на детското психично здраве
Автор: Екип Varna24.bg 15:55 / 01.06.2021Коментари (0)1535
©
В Деня на детето -  1 юни, омбудсманът Диана Ковачева дава старт на Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве, насочена към ученици и тийнейджъри.  

Инициативата ще се проведе под мотото "Синьо лято“, а нейната цел е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID – 19. Ще се реализира в 12 града, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.

Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна. По тази причина, в рамките на една седмица – от 14  юни до 18 юни,  психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца, като записването на желаещите започва от днес и ще продължи до 13 юни.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.

"Ще осигурим безплатни консултации за родители и техните деца с психолози. Пандемията, изолацията и продължителното дистанционно обучение доведоха до трудности при адаптацията към връщането в училище, както дори и поява на паник атаки, което е нетипично за подрастващи. Имам десетки сигнали от страна на родители, които са обезпокоени от повишено ниво на тревожност на децата, от повишена агресия, намалена концентрация и мотивация, дори нежелание за връщане в училище, защото те са стресирани. Този дълъг ежедневен престой пред компютрите и телефоните влияе негативно върху тяхната психика, развитието на мозъка им и върху зрението. Животът на децата ни и на всички нас се промени рязко, буквално от една нощ. Сега се опитваме да ги върнем към нормалния живот и нормалното общуване. Кръстихме кампанията си "Синьо лято“, като искрено вярвам, че лятото ще компенсира дефицитите, натрупани от изолацията, но в същото време ще се опитаме да помогнем там, където проблемът се е задълбочил. Идеята е децата да са безгрижни и да могат да се върнат към това да бъдат деца и да общуват пряко", заяви по-рано днес доц. Ковачева по БНТ.

Партньори в Кампанията са още:  Сдружение "Дете и пространство“, БЧК – Пловдив,  Сдружение "Нови хоризонти“ – Смолян, Център за обществена подкрепа – Велико Търново, Център за обществена подкрепа – Варна, Свободен младежки център – Видин, Дневен център за деца с увреждания – Ранна интервенция – Русе и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и юноши в гр. София "Таралежи“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: