Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Омбудсманът поиска проверка за спекула при пазара на дърва и пелети за огрев
Автор: ИА Фокус 10:09 / 29.09.2022Коментари (0)555
© Омбудсман на РБ
Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с настояване по компетентност да бъдат извършени проверки на пазарите за спекула при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови нужди, съобщават от пресцентъра на Омбудсмана.

Поводът са десетките жалби и сигнали на граждани, които продължават да постъпват в институцията на обществения защитник заради безпрецедентното увеличение в сектора и недостиг на отделни твърди горива за битови нужди в различните райони на страната.

Припомняме, че на 23 септември т.г. омбудсманът сезира Комисията за защита на конкуренцията за направата на секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно.

На 27 септември 2022 г. КЗК публикува позиция, в което информира, че провежда мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас. В позицията обаче се посочва, че КЗК няма правомощията за ценово регулиране, нито за разследване на "спекула“.

"Информирана съм за намеренията на министъра на икономиката и индустрията, обявени през м. февруари 2022 г., за мерки срещу "спекулата“ с дърва за огрев и по-конкретно за ограничаване на веригите от прекупвачи и посредници, които допълнително повишават цените на твърдите горива. С притеснение отбелязвам обаче, че впоследствие обществото не беше информирано за предприетите действия и получените резултати“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че неблагоприятните тенденции се наблюдават от средата на 2021 г., че проблемът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 г., а през летните месеци на 2022 г. и до момента цените ескалират до непосилни за крайните потребители стойности.

"Съгласно предоставената от жалбоподателите информация, в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през м. юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 г. – около 140 лв./пр. куб.м, през м. август 2022 г. – около 160 лв./пр. куб.м, а през м.

септември 2022 г. – около 200 лв./пр. куб.м. Публично достъпни данни сочат, че актуалните цени на дървата за огрев понастоящем са от 180 до 220 лв./пр. куб.м. Движението на цените на пелетите за отопление е от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г. до 650-900 лв./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв./тон през м. септември 2022 г.“, пише още общественият защитник.

Затова тя настоява пред служебния министър при проверките да бъде установено дали търговците предоставят документи за продажба c необходимата информация на клиентите при предлагането на дърва за огрев, пелети и въглища.

Омбудсманът подчертава, че е от съществено значение обозначаването на вида на предлаганите твърди горива, поставянето на ценоразписи в обетите за търговия на дребно и предоставянето на цялата необходима информация за крайните цени, включващи стоката и допълнителните услуги с цел недопускане на възможности за заблуда.

"Вярвам, че своевременното предприемане на предвидените в действащата нормативна уредба мерки ще доведе до нормализация на пазара на твърди горива и до образуването на по-поносими цени за крайните потребители“, категорична е Ковачев








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: