Определиха симптомите при пост-ковид състоянието

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:00 / 07.10.2021
1785
За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за "пост-ковид състояние на пациента“, наричано още "продължителен COVID-19“ и "дългосрочен COVID-19“. В публикуван днес бюлетин се обяснява, че симптоми като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването, продължават поне два месеца и "не могат да бъдат обяснени с алтернативни диагнози“.

От СЗО уточняват, че дадените от експертите определения "варират“ и това затруднява "изследванията и разработването на клинична политика". В тази връзка 17 експерти от работната група на СЗО проведоха широки консултации, в които участваха професионалисти, пациенти и служители на организацията, за да предложат консенсусно определение.

Резултатът от работата беше следното определение:

"Пост-ковидното състояние се проявява при хора с анамнеза за вероятно или потвърдено заразяване със SARS-CoV-2, обикновено три месеца след началото на COVID-19, със симптоми, които продължават поне два месеца и не може да се обясни с алтернативни диагнози ".

Експертите подчертават, че "обикновено симптомите включват умора, задух, когнитивна дисфункция, но и други“, и това оказва влияние върху ежедневието. В същото време симптомите могат "да започнат да се проявяват отново след възстановяване от остър COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване“. Освен това симптомите могат да се променят с течение на времето, да намаляват и увеличават или да изчезват и да се появяват отново.

Както е отбелязано в информационния бюлетин на СЗО, повечето пациенти след "остър COVID-19“ се връщат към нормалния живот, но друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми. Точното съотношение между едните и другите не е известно, но, според получените резултати от проучването, около 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези симптоми в продължение на седмици и месеци след острата инфекция със SARS-CoV-2.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).