Още 42 лекарства внесени без разрешение за две години и половина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:04 / 22.01.2016
826
Общо 42 лекарства освен двете ваксини от Турция, са внесени в България без разрешение през последните две години и половина. Това стана ясно от изказване на здравният министър д-р Петър Москов по време на актуални питания в здравната комисия на Народното събрание, пише Монитор.

"Когато няма търговски интерес на притежател на разрешително за внос на лекарствен продукт, наредба 10 позволява на здравния министър да разпише заповед, с която да бъде внесен необходимия медикамент", обясни д-р Москов и допълни, че въз основа на този поднормативен документ е действал за вноса на ваксината "Пентаксим" от Турция.

Другата ваксина пък "Еувакс" срещу хепатит е предоставена от турската страна също безвъзмездно. Министър Москов посочи, че от встъпването си на поста е подписал разрешения за внос на лекарствени продукти по условията на въпросната наредба 10 за общо 22 медикамента. 

Той посочи, че предшественичката му д-р Таня Андреева пък, е подписала разрешения за импорта на 20 други лекарствени средства. Министърът обаче бе категоричен, че нито той, нито Андреева са нарушили с това по някакъв начин законодателството, а са действали в името на пациента, съобразно изключение, посочено в закона за лекарствените средства, което визира Наредба № 10.

Той припомни, че ваксината "Пентаксим" е произведена от френския производител и само е пакетирана в Турция и не се различава по нищо от тази, с която българските деца са имунизирани до преди година и половина, когато тя беше пряко внасяна от Франция.

"Ваксината "Еувакс" е одобрена от Световната здравна организация. Срокът й на годност е до втората половина на 2017 година. Ако дотогава тя не бъде използвана ще бъде унищожена", каза министър Москов и припомни, че към момента тя се съхранява в склад на МЗ. Има спор по една от съставките й - ксиломексал, която някои модерни фармацевти отричат, но мнението по отношение на нея не е единодушно, каза д-р Петър Москов

На практика това е същата ваксина, с която всички ние сме имунизирани срещу хепатит още като деца. Той посочи, че с въпросният препарат ще бъдат имунизирани бежанците ако пламне евентуално хепатитно огнище сред тях, тъй като ваксината в същия си вид е застъпена в имунизационния календар както на Сирия, така и в останалите страни, от които пристигат мигранти у нас.

Две хиляди е средната работна заплата на лекарите в Спешната помощ, след като двата центъра за София-град и София област бяха обединени, съобщи още Москов. София област обаче работят предимно фелдшери, медиците с висше образование са значително по-малко, допълни той. Д-р Москов обясни, че от сливането са спестени 650 хиляди лева на годишна база, като по този начин могат да бъдат увеличени възнагражденията както на докторите, така и на медицинските сестри и останалия персонал в центровете. Преди обединението хората в Спешна помощ са взимали едва по 30-ина лева допълнително материално стимулиране и то на три месеца, докато сега взимат допълнително пари всеки месец.

От тази година се увеличават и заплатите в спешните приемни отделения на болниците, като възнаграждението на лекарите няма да пада под хиляда, а на медицинските сестри - под 700 лева, обяви още министър Москов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).