Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Основател на клуб "Вар(т)на" ще участва в резидентната програма за артисти
Автор: Екип Varna24.bg 10:43 / 13.08.2021Коментари (0)788
©
Цветан Кръстев е един от тримата художници, избрани от експертната група към Община Пловдив да вземе участие в пилотното издание на резидентната програма за артисти през тази година.

Цветан Кръстев работи в областта на пърформанса, ленд арта, видео арта, фотографията, инсталацията. Прави деликатни намеси и пърформанси в природна и градска среда. С особена наблюдателност, чувство за хумор и фина естетика, художникът успява да подчертае почти невидими детайли от реалността, която ни заобикаля, и да ги превърне във въздействащи послания. Неговите материали най-често са естествени, природни, намерени на морския бряг. Мимолетността на неговите намеси много често налага те да се документират с видео и фотография и да продължат да съществуват като самостоятелни произведения. Още от най-ранните си изяви Цветан Кръстев е различен, вглъбен в преосмислянето и трансформирането на природата и пейзажа в действие и в концепция.

Цветан Кръстев е роден през 1961 г. във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1981. От 1985 г. работи в областта на концептуалното изкуство. Един от основателите на клуб "Вар(т)на“ (Варна, 1996). Клубът е създаден от трима художници, живеещи и работещи във Варна - Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев и е една от първите и най-автентични групи, които работят в областта на концептуалното изкуство в България.

Цветан Кръстев е и един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино "Карантината“ (Варна, 2014).  Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина. Живее и работи във Варна. (Източник: https://openartfiles.bg)

Сега от Варна интересът на художника се пренася към Пловдив. В разгара на лятото, като първа част от резиденцията си, авторът проучва града и подготвя своя проект, посветен на богатото и многообразно културно наследство, което той може да предложи.

"Всички проекти от резидентната програма предстои да се реализират през септември. Целта на резиденцията е да се насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкова познати обекти и паметници на културното наследство в Пловдив, като се ползват необичайни творчески подходи към тях“, разказа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и допълни, че публиката в Пловдив ще има възможност да се запознае подробно с портфолиото и изявите на гостуващите артисти, както и с резултатите от техния престой в серия от индивидуални презентации и срещи, които предстоят като част от резидентната програма през септември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: