Оставиха в ареста убиеца на бременната с близнаци Мария

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:55 / 19.10.2021
615
Бургаският апелативен съд остави в ареста задържан за убийство на 17-годишна бременна жена. Обвиняемият обжалва пред въззивната инстанция отказа на Окръжен съд – Ямбол да измени мярката за процесуална принуда от "задържане под стража“ в по-лека.

Йовчо Стоянов е привлечен като обвиняем за това че на 12 август 2021г. в село Недялско, Област Ямбол умишлено убил бременната Мария. Престъплението е квалифицирано по чл. 116, ал. 1, т. 4 вр. чл. 115 НК, наказуемо с "лишаване от свобода" от петнадесет до двадесет години, а като алтернативни санкции са предвидени "доживотен затвор" и "доживотен затвор без замяна".

В това производство съдът преценява законността на задържането към момента, в който разглежда делото. Въззивният състав отбелязва в определението си, че произнасянето по въпроса за мярката за неотклонение, няма отношение към крайния акт на съда, решаващ въпроса за вината на лицето.

Втората инстанция намира, че и към настоящия момент, са налице условията за налагане и респективно за продължаване действието на най-тежката мярка за процесуална принуда. Не са налични обстоятелства, които да разколебаят обосновано предположение, че Й.С. е извършил престъплението. Доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Въззивният съд отчита фактическата сложност на разследвания казус и възприема, че към момента продължителността на задържане на Й.С., установена от по-малко от два месеца, все още е в рамките на разумния срок, съгласно Европейската конвенция за правата на човека и българския Наказателно-процесуален кодекс.

Апелативните съдии намират за законосъобразен извода на окръжния съд в   Ямбол за продължаване задържането на обвиняемия, което да обезпечи явяването му пред органите на разследването, както и срочното и законосъобразно протичане на наказателното производство срещу него. 

Определението на Апелативен съд – Бургас не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
24.04.2023 Доживотен затвор за Йовчо, убил бременната с близнаци Мария
Още новини от Национални новини:
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...
Калфин: В един весел хаос си вървим напред. Каквото мине - мине, ...
Средствата за държавните имоти зад граница недостигат, състояниет...
Сезонът е открит: Колко ще трябва да платим за килограм череши?
Проф. Иван Литвиненко: Има начин държавната детска болница да се ...
Земетресение разлюля една част на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).