Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осъдиха бившия изпълнителен директор на ИАРА Янчо Янев
Автор: Иван Сотиров 16:10 / 10.06.2019Коментари (0)1343
© Дарик
Специализираният наказателен съд наложи наказание от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок на бившия изпълнителен директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Янчо Янев за длъжностно престъпление (по чл. 282 от НК).

Той е признат за виновен по обвинителeн акт на Софийската градска прокуратура в това, че е нарушил задълженията си като лице, заемащо отговорно обществено положение. Издал заповед, с която включил в разпределението на допълнителната квота за улов на калкан за 2014 г. на риболовен кораб, собственост на фирма "Капитан Зет“ ЕООД, без да са налице законови предпоставки за това (напр. наличие на GPS-оборудване на плавателния съд). Така предоставил възможност на дружеството да получи Специално разрешение за улов на калкан за 2014 г. (впоследствие и за 2015 г.), с което набавил за фирмата и друга облага - осигурил формалното покриване на критериите по Националната схема за извеждане от експлоатация на кораби от Българския черноморски риболовен флот при 100 процента обезщетяване на собственика.

Факт е, че Европейският съюз поддържа строго определени квоти за улов на калкан в Черно море. За безболезненото въвеждане и поддържане на тази мярка, ЕС предоставя обезщетение под формата на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство“ на всяко дружество, което прекрати улова на калкан и нареже на скрап специлизирания си за това кораб. 85 на сто от стойността на изведения от употреба плавателен съд собственикът получава по Оперативната програма, а останалите 15 на сто - от държавния бюджет. За да бъдат изплатени средствата, въпросният кораб трябва да отговаря на различни условия, в т.ч. поне 2 години да е имал разрешение за улов на калкан, да е излизал за риба в морето поне 15 пъти годишно и др.

По същото дело служител на ИАРА в Бургас е осъден да плати глоба за това, че съставил 4 документа от името на управителя на "Капитан Зет“ ЕООД, сред които заявление за издаване на специално разрешение за улов на калкан в Черно море през 2014 г. (дни по-късно и същото заявление за 2015 г.); декларация, че дружеството няма задължения към ИАРА по влезли в сила наказателни постановления, че корабът на дружеството не е извършвал незаконен улов, няма нарушения по европейския Регламет, че е оборудван с апаратура за проследяване от от системата за наблюдение на ИАРА.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: