Осъдиха фермер, декларирал неверни данни, за да получи евросубсидии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:54 / 09.03.2017
702
Наказание 10 месеца лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от три години, получи Венцислав Илиев от гр. Болярово, общ. Елхово, предоставил неверни сведения за обработвани земеделски парцели, с цел получаване на евросубсидии. С решението си Апелативен съд - Бургас потвърди присъдата на ОС - Ямбол.

В качеството си на едноличен търговец през 2013 г. Илиев е представил пред Общинска служба "Земеделие" - гр.Елхово и ОД на ДФ "Земеделие" - гр.Ямбол неверни данни за неизползвани 58,05 ха земеделски парцели/ общо 21 парцела/, за да получи средства, предоставени на българската държава от Европейски фонд за гарантиране в земеделието и от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони в размер на общо 19 476,52 лв.

През март 2013 г. Илиев е подал заявление за подпомагане на земеделските производители със средства от ЕС, както и таблица за идентификация на използваните парцели, в която е вписал 146 парцела, в землищата на различни селища в общ. Болярово. При направена през септември същата година от експерт от Разплащателна агенция проверка на всичко парцели е установено, че в качеството на едноличен търговец противно на заявеното през стопанската 2012/2013г. Илиев не е използвал по предназначение 21 парцела с обща площ 58,05 ха. Тези площи по документи били заявени за засяване и отглеждане на зърнено житни култури, за засяване и отглеждане на медицински и ароматни /технически/ култури/; за подпомагане като постоянно затревени площи /мери и пасища/; за подпомагане като площи с угар. Проверката е установила частична обработка при 18 от парцелите, а в останалите три, заявени като земя по угар, не е била извършена дълбока оран.

В решението си въззивният състав подчертава, че правилно първостепенният съд е приел, че деянието /невярното свръхдеклариране/ подсъдимият е извършил умишлено, при форма на вината "пряк умисъл", тъй като е съзнавал, че представя невярна информация. Поведението на Илиев е било насочено към неправомерно получаване на средствата, които ЕС е предоставил на българската държава, пише още в постановения съдебен акт.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на РБългария в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).