Осъдиха прокуратурата за 48 000 лева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
15:58 / 09.01.2017
1207
Бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш съветник на президента Плевнелиев Димана Ранкова е осъдила прокуратурата заради водено срещу нея разследване, съобщава в. "Сега". Държавното обвинение трябва да ѝ плати 48 хил. лв. обезщетение плюс още 6400 лв. за адвокат, както и лихвите.

Ранкова е осъдила прокуратурата в края на миналата година по Закона за отговорността на държавата. В иска ѝ до Софийския градски съд се посочва, че в периода 25 февруари 2010 г. - 10 юли 2014 г. е била незаконно обвинена в тежко умишлено престъпление, като действията на прокуратурата ѝ причинили сериозни неимуществени вреди. 

Ранкова бе обвинена, че през лятото на 2006 г. като зам.-шеф на КФН дала становище на Централния депозитар за две борсови сделки с акции, от което могли да настъпят немаловажни вредни последици. Прокуратурата твърдеше, че целта е била да бъдат облагодетелствни трети лица, а след обвинението Ранкова подаде оставка от КФН.

На два пъти Софийският градски съд, а впоследствие и апелативният прекратяваше делото срещу нея поради липса на престъпление, но прокурор от Върховната касационна прокуратура нареждал разследването да продължи. От съдебното решение сега се разбира, че Ранкова е била съветник на президента по време на второто разпореждане на Върховната касационна прокуратура за продължаване на разследването. След като постановлението на ВКП било пратено на държавния глава, тя се почувствала компрометирана и се оттеглила и от този пост. 

Обвинителният акт срещу нея не бе внесен в съда с години и Ранкова се възползва от правото си да поиска процесът да влезе в съда или да бъде прекратен. През юли 2014 г. той е окончателно прекратен от съда.

Съдът не се е съгласил с доводи на прокуратурата, че искът за 48 хил. лв. обезщетение е прекомерен и че нямало връзка между обвинението и напускането на Ранкова от КФН, както и със здравословни проблеми, които тя е изтъкнала. 

"Същността на повдигнатото ѝ обвинение и изключителната настоятелност на върховната прокуратура то да бъде поддържано са били достатъчни, за да бъде нейната работа подложена на постоянен коментар, а тя да бъде подозирана в некомпетентност и престъпни намерения", пише в решението на Софийския градски съд. 

Според съда срокът на разследването е "твърде неразумен" за дело, което би трябвало да приключи за няколко месеца. Решението на СГС е потвърдено от апелативния, а ВКС е отказал да го гледа.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).