Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От 40 години не се е случвало такова нещо с водата на нашето море
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 26.06.2019Коментари (0)4963
© Varna24.bg
Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух. Автор е на десетки научни статии и трудове. Ето какво още каза климатологът проф. Георги Рачев в интервю за в. "Монитор":

- Проф. Рачев, на какво се дължи опасното време и докога ще продължат пороите, на които станахме свидетели през последните дни?

- Нека да започна от това, че критериите за това какво е опасно време са силно дискусионни и могат да бъдат обсъждани дълго. Опасното време се състои в силния вятър и във високия интензитет на валежа. Тоест когато имаме голямо количество валежи за много кратко време. Това, което виждаме навън обаче не е нещо уникално. Няма никаква драма. Времето е обичайно за тези месеци и това е многогодишният климат на страната ни. Нека ви припомня, че миналата година наблюдавахме същата ситуация. От 15 юни започна да вали и това продължи до края на юли. Тогава паднаха едни от най-големите дъждове. Така че дори няма нужда да се връщаме във времето на нашите баби и дядовци. Мога да припомня само две култови години. През 2014-та от удавяне загинаха 19 души, а през 2005-та- 20 български граждани.

Но понякога медиите акцентират само върху крайните и тежки прояви. Градовете винаги са се наводнявали при интензивен дъжд. Няма как да не се случи, след като падат клони и листа на дървета и запушват шахтите. Винаги е било така. Колкото по-богата става една държава и колкото по-висок стандарт имат жителите й, започват да обръщат повече внимание на качеството си на живот. Затова ставаме чувствителни и към най-малките промени. Мога да дам още един пример с репортажите за измръзнали череши. Едва ли не наплашиха хората, че оставаме без череши, а дори в София в момента цената им не надвишава 4 лв./кг. Да не говорим за провинцията, където можеш да си купиш за по 2-2,50 лв. По същия начин стоят нещата е със зърното. Вече 5-6 години произвеждаме по 10 млн. тона зърно, а периодично се изтъква, че едва ли не оставаме без хляб, защото имало суша. 

- Но това лято мълния изпепели покрив на къща и остави семейство без дом, други двама загинаха.

- Двама души загинаха, така е. Но е имало такива случаи и предишни години. Дори ще призная, бях удивен от нещастието в столичния квартал "Люлин“. Не вярвах, че някой може да загине в града, защото той не позволява на мълнията да стигне до човека, би трябвало винаги да намери гръмоотвод, стълб, електрическа жица. Това е голямо нещастие и рядък случай.

- Тоест не бива да ни се струва, че това лято се случва нещо екстремно?

- В никакъв случай. Лятото е съвсем в климатичните норми. Яворов преди повече от 100 години е написал "Градушка“, а изведнъж виждаме анонси, че посевите във Велико Търновско са унищожени. Петнист е характерът на валежите, това е типично. Случва се всяка година, с различен интензитет. У нас винаги е имало градушки. Няма нищо необичайно в това. Също така имайте предвид, че България е поликултурна страна. Отглеждаме разнообразно количество растения. И ако времето е подходящо за пшеницата, топло и сухо за прибиране на реколтата, то е пагубно за слънчогледа и царевицата. А те са в непосредствена близост. Ние не сме в САЩ или Канада, където имаш хиляда кв. километра царевица или пшеница, тук имаш най-различни култури.

Така че у нас няма перфектно време. Каквото и да е то, ще е полезно за едни култури, а за други - не. Важното е да се разбере, че неблагоприятна е сушата. Няма култура, която да издържа на сухото време. Когато е влажно, има възможност за добра реколта от всичко. Миналата година купувахме много скъпи домати и с лошо качество, защото юли беше дъждовен. В някои случаи беше и хладен и реколтата беше изцяло компрометирана. Затова внимателно трябва да се подбират нещата - кое е опасното и кое наистина ще нанесе щети на селското стопанство.

- Докога ще продължат дъждовете и динамичното време?

- Тези дъждове са типични за нас и дори българите наричат това време "черешови води“- когато е Черешова задушница. Когато зреят най-добрите сортове череши се случва да вали, и то много, защото атмосферата е топла и се събира много влага. Дунав обикновено бележи високи стойности на водите. В сряда също ще има валежи. Знаете, че в понеделник в някои квартали на София валежите достигнаха до 40-50 л на кв.м. А в други квартали бяха десет пъти по-малко. Това е петнистият и изцяло летен характер на дъждовете.

В четвъртък и петък през деня ни очаква много топло време, след това от североизток отново ще нахлуе хладен въздух. Минималните и максималните температури ще са около нормата и малко по-ниски. Например максималните ще са между 22-26 градуса. Така че през уикенда ще се радваме на по-свежо време, с по-малко валежи.

- Какъв ще е юли и кога ще бъде най-добре да отидем на море?

- За море винаги е добре. Предишната седмица беше страхотно там, с много слънце. През последните 40 години температурата на морската вода не е била толкова висока. Това е рекорд. От 25 май досега се наслагва едно неустойчиво, но пък топло време. И в момента водата е около 24 градуса. На места дори бяха измерени 27 градуса. Прогнозата е юли да бъде с нормални температури и по-високи от нормалното -между 0,5-1,5 градуса. Юни също си отива с такива. Имайте предвид, че от 2000 година насам у нас не сме имали студено лято. В продължение на 12 години е с температури над нормата. А 2012 година ще остане в историята на климатологията, тъй като е най-горещото лято, откакто съществуват метеорологични наблюдения в България.

- Може ли да се постигнат някакви рекорди?

- Нищо чудно, особено през втората половина на юли, където на някои места ще има рекорди. Но национален рекорд от 45 градуса, колкото е достигано в Садово през 2000 година, трудно ще бъде постигнат. Причината е, че се очаква юли да бъде с повече валежи в Западна и Централна България. Затова и тези абсолютни температури трудно ще бъдат постигнати. Земята ще бъде влажна и една голяма част от температурата ще се изпари. По морето пък ще е относително сухо.

- А можем ли да кажем отсега какво ни очаква през август?

- Същата е прогнозата за август - нормални и малко по-високи температури и малко повече валежи в западната част на страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: