Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Бъдни вечер до Сурва в Пиринския край, ето как са празнували предците ни
Автор: Ливия Кукова 10:18 / 24.12.2023Коментари (0)972
© Личен архив
Димана Боянова
В навечерието на едни от най-светлите празници, а именно коледно-новогодишните, загубени в забързаното ежедневие, заслепени от светлините на коледните украси и улисани в това какви подаръци ще купим за най-близките си, като че ли с всяка изминала година все повече се отдалечаваме от старите български традиции, а както знаем народ без минало е народ без бъдеще. Да издирва, пази и предава спомена за някогашните традиции е мисия, която здраво е прегърнала Димана Боянова – един от солистите на емблемата на Благоевград Ансамбъл "Пирин“ и преподавател по народно пеене към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и в школата по народно пеене в Бобов дол при читалище "Миньор“.

Пред "Фокус“ тя сподели, че някога всеки празник в календарната ни обредност е бил изпълнен с множество малки детайли и символи, докато днес честването на празниците като Бъдни вечер и Коледа по-скоро се свежда само и единствено до това какво ще сложим на празничната трапеза. 

"Традициите, свързани с отбелязването на тези много важни за българина празници, започвали още от събуждането, тръгвайки от Игнажден и стигайки до Йордановден и Ивановден. Една от старите български традиции е свързана с така наречения "Бъдник“, който трябва да предначертае бъдещето на българина. Неслучайно бъдниковото дърво се е избирало от най-възрастния член в семейството, след което се поставяло в огнището, там, където гори огън, символ на българския дом и семейство“, каза още тя. 

Бъдниковото дърво трябвало да бъде здраво, за да може да гори през целия ден на Коледа и предната вечер. Боянова допълни, че според поверието – ако пламъкът е силен и висок, то това означава, че ще има плодородие през следващата година, а в семейството ще "гори“ огъня на любовта. 

"Цялата символика, свързана с бита на българина се пресъздавала и на празничната трапеза на Бъдни вечер и Коледа. Всичко било изпипвано до най-малкия детайл, за да може и децата да се учат на традициите и да знаят какво трябва да съхранят и пазят в спомените си. За съжаление много от отдавна огнището не гори така, както е горяло едно време, трапезата не е на земята върху слама, както е било едно време. Ядат се далеч по-луксозни храни, които купуваме от супермаркетите, вместо да ходим да взимаме яйца от полога или да пием мляко от козичките“, разказа Боянова. 

Друга красива традиция, която и до днес се изпълнява в Пиринско, е така нареченото коледуване. 

"Коледарите са само млади, неоженени момчета, които минават по домовете и благославят за здраве и берекет“, добави Боянова. 

И още един стар български обичаи е силно разпространен из Пиринския край – преобличането с костюми, слагането на хлопки и звънци, за да се прогонят злите сили. 

"Този обичай също е свързан само и единствено с преобличането на мъже. Дори и комичните образи, започвайки от булка, поп, мечка и мечкар в миналото се изпълнявали само от мъже. В днешно време това масово поставяне на звънци и хлопки върху телата на жените аз лично не го възприемам. Затова се старя да уча децата, на които преподавам, че както няма вариант мъжете да бъдат лазарки, така не е редно и жени да бъдат кукери, бабугери, сурваскари, станчинари и така нататък“, уточни Боянова.



Още по темата: общо новини по темата: 309
20.03.2024 »
06.02.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
08.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: