Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Изпълнителна агенция "Борба с градушките" успокоиха гражданите
Автор: Екип Varna24.bg 15:46 / 28.07.2023Коментари (0)527
© МЗХ
Екипите на Изпълнителната агенция "Борба с градушките“ денонощно следят за възникване на нужда от противоградова защита. Това заяви изпълнителният директор на агенцията инж. Валери Ценов пред представители на медиите, пред които бе демонстрирана работата на командния пункт в с. Голям чардак, Пловдивско.

"През активния сезон във всеки команден пункт в страната има между 5 и 7 дежурни специалисти, които вземат решение и управляват въздействието върху градоносните облаци, с цел защита на  земеделските площи“, обясни пред журналисти Ценов. 

Той посочи, че агенцията има 11 регионални дирекции, разположени във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Тъжа. От началото на градозащитния сезон, който започна на 14 април и продължава до момента, са изстреляни 11 857 ракети, като са проведени 231 активни действия и са обработени 1037 градоопасни клетки. За същия период на миналата година активните действия са били 196, върху 791 градоопасни клетки и са изстреляни 10 189 ракети. 

Само на 27 юли в Хасково, Стара Загора и Сливен бяха проведени 4 въздействия и използвани близо 300 ракети. "В този момент екипите в командните пунктове са на работните си места, готови да реагират при нужда“, посочи Ценов. Той коментира още, че една от водещите цели в дейността на агенцията е да намалим силата на градушката и при падането ѝ да е с минимални размери или разтопена.

Изпълнителният директорът на ИАБГ обясни още, че метеорологичната обстановка се наблюдава непрекъснато със 7 радара, като информацията се обновява на 4 минути. "При установяване на опасност от град се иска разрешение от Центъра за координиране и използване  на въздушното пространство и тогава се активира дадената регионална дирекция с нейните ракетни площадки“, разясни той. 

От момента на искането на разрешение до самата стрелба са нужни приблизително 20 минути. С цел безопасност, когато площадка или  полигон не са активни, ракетите са прибрани и зареждането им започва след подаване на команда към стрелеца на място. В цялата страна има 263 ракетни площадки, на които трябва да се поддържа наличност от най-малко 22 ракети. "В момента има по 28 ракети на всяка площадка и те са достатъчни, за да вършим ефективно работата си“, информира още директорът на агенцията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: