Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От МЗ опровергаха твърдението, че всяка седма линейка е негодна за пациентите
Автор: Пламена Николова 12:51 / 12.02.2020Коментари (0)1745
©
Илюстрация
Във връзка с материал със заглавие "Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти“, публикуван днес, 12 февруари, във в. "Монитор“ от Министерството на здравеопазването изпратиха опровержение до Varna24.bg.

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Още самото заглавие на публикацията е невярно и в този смисъл подвеждащо. Като причина за негодността на линейките са посочени "прекомерно навъртени километри и остаряла техника“. В допълнение се прави уточнението, че "144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на "Монитор". Министерството на здравеопазването категорично заявява, че тази информация не отговаря на истината. Пробегът на санитарните автомобили няма отношение към качеството на оказваната медицинска помощ и пригодността на линейките за транспортиране на пациенти в спешни състояния.

Невярно е и твърдението за остарялата апаратура – всеки санитарен автомобил е снабден с медицинската апаратура и техника в съответствие с медицински стандарт "Спешна помощ“. По отношение на цифрите 144 ("за старите коли, с които се карат….“) и 7 ("всяка 7-ма линейка негодна“) МЗ учтиво моли "Монитор“ да предостави данните, на които почива "проучването“.

В материала се казва още, че "780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии“. МЗ уточнява: в справката, предоставена на "Монитор“, ясно е посочено, че 780 са линейките на разположение на 27-те центъра за спешна медицинска помощ и 176-те филиала към тях. Съвсем различно нещо са спешните отделения на лечебните заведения. Болниците разполагат със собствени санитарни автомобили, които нямат общо със системата на спешната помощ в страната. Същите се използват за специфичните медицински потребности на лечебните заведения. От казаното дотук, както и от текста на материала относно реализацията на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ (финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, с бюджет от близо 164 млн. лв.) става ясно, че авторът на текста не прави разлика между центрове за спешна помощ, филиали за спешна помощ и спешни отделения към лечебни заведения.

По отношение проекта за модернизация на спешната помощ "Монитор“ посочва: "Почти всеки втори спешен център в България ще бъде в съвършено нова сграда и ново, модерно медицинско оборудване. Това се отнася за 84 от общо 237 центъра в страната, съобщиха още от здравното министерство. Зданията на други 27, както и на 176 филиала ще бъдат основно реновирани и също обзаведени с техника от последно поколение“. Информацията отново е невярна – от отговора на министерството до медията се разбира, че в 237 обекта, сред които 27 центъра (т.е. всички центрове за спешна помощ на територията на страната), 176 филиала (т.е. всички филиали на територията на страната) и в 34 спешни отделения, което означава, че общо 237 обекта ще бъдат обект на интервенция по проекта, в това число и строителство.

Не отговаря на истината и надзаглавието на материала в книжното тяло на медията "84 спешни центъра в нови сгради“. Спешните центрове в страната са 27 – един спешен център за София-област и София-град и по един спешен център във всяка от другите административни области.

Друг цитат от публикацията на "Монитор“: "…432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година….“. От справката, която МЗ е предоставила на медията, ясно се вижда, че 432 са линейките, закупени в годините 2007 г., 2008 г. и 2009 г. Същата сметка може да направи всеки читател, който прочете и следващото изречение от публикацията: "Доставените линейки през 2007-а са 141, през 2008 г. -111, през 2009 г. -180, през 2015 г....“.

В заключение, Министерството на здравеопазването изпрати настоящия текст – опровержение до главния редактор на "Монитор“ с настояване за коректно отразяване на темата в следващия брой на вестника (на същите страници), както и на сайта на медията. Публикуваме опровержението и на електронната страница на министерството, тъй като невярната информация се тиражира и от други медии, а по този начин обществеността бива подведена".

 

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: