Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От ПП подозират, че кампанията срещу УМБАЛ "Александровска" цели смяна на ръководството
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 13.10.2022Коментари (0)525
©
От "Продължаваме промяната" излязоха с позиция по повод доклада за УМБАЛ "Александровска",  който показа, че задълженията на болницата са нараснали с 24 млн. лева. Според партията информационната кампания, която се води срещу лечебното заведение вероятно подготвя промяна на ръководството на Александровска болница в София. 

Публикуваме позицията на "Продължаваме промяната" без редакторска намеса:

През последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната Александровска. Това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов.

Преди 10 г. Александровска болница беше в цветущо здраве и без дългове. След това, само за седем години, управлението на ГЕРБ я доведе до ръба на фалита. Тогавашното ръководство натрупа задължения от близо 70 млн. лв., като сключи множество договори с изключително високи наказателни лихви, които в момента "висят на врата" на лечебното заведение. Оказва се, че в резултат на тези управленски решения Александровска всеки ден дължи по 16 000 лв. наказателни лихви на доставчиците си по неразплатени договори.

За да помогне на университетската болница да излезе от дълговата спирала, правителството на Кирил Петков взе решение да обезпечи заем от 35 млн. лв. за Александровска. С него трябва да бъдат разплатени голяма част от просрочените задължения. Със свежите пари, които се очаква да постъпят в болницата до две седмици, тя би имала шанс да излезе на чисто и последиците от грешните решения на ГЕРБ да бъдат преодолени.

По всичко личи обаче, че се правят опити на сегашното ръководство на Александровска, назначено от служебното правителство през 2021 г., да бъде вменена вина за наследеното й тежко финансово състояние. Очевидната цел е то да бъде заменено с "правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ, вместо за решаване на тежките финансови проблеми на здравното заведение. В медийното пространство дори вече се спряга конкретно име за ръководния пост в най-голямата българска болница – на човек, станал известен с това, че като началник на клиника в Александровска принуждаваше подчинените си да подписват петиции в подкрепа на бившия директор и впоследствие министър от ГЕРБ.

"Продължаваме промяната“ е против каквито и да било персонални промени в Александровска болница към този момент. Настояваме на сегашното ръководство да бъде дадена възможност да използва държавния заем по предназначение. Ако то се справи, позитивните резултати ще станат видими до няколко месеца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: