Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От Скопие: Българите ги заболя главата от честитката на Зоран Заев
Автор: Екип Varna24.bg 14:41 / 29.01.2021Коментари (2)1840
© AP
"Поздравленията на премиера Заев към гражданите на сръбската общност в Северна Македония по случай празника на Свети Сава вдигнаха температурата на някои политици в София“, пише македонската редакция на Deutsche Welle в материал, цитирани от  Агенция "Фокус".

Обект на критиките стана съобщението на Заев, че сръбският език се връща като незадължителен предмет в учебните програми от трети до шести клас, а учебните програми за седми, осми и девети клас са в процес на одобрение. В същото време Заев съобщи, че процедурите за изграждане на сръбски културен център в община Център са завършени, което ще започне да се строи тази година, когато в съседна Сърбия ще бъде реализиран идейният проект за македонски културен център в Белград .

Отношенията между Сърбия и Северна Македония, две съседни държави, са подложени на контрол от съседна България: към кого е наклонено повече Скопие - Белград или София?

Сръбските медии съобщиха позицията на Велизар Енчев, български политик и водещ, който коментира в социалните мрежи, че троянският кон на Сърбия е бил разкрит.

"С изучаването на сръбския език в македонските училища, Заев показа истинската си същност на троянски кон на Сърбия. Това не само засилва българското вето върху членството на Македония в ЕС, но също така показва ЕС и САЩ, че Заев сръбска марионетка на Балканите. Надяваме се, че тази новина ще достигне по-скоро до Брюксел и Вашингтон, които притискат София за бързото присъединяване на Скопие към ЕС. С какво ли е задължен Заев на Сърбия, че да прибягва до толкова компрометираща акция“, пише Енчев.

Най-голямо внимание обаче привлече българският евродепутат Андрей Ковачев, който след като Заев обяви, че сръбският език ще бъде незадължителен предмет, попита "дали такова ще бъде поздравлението на премиера Заев към българите в Македония по повод Български празник?“

По примера на поздрава на Заев към сръбските граждани, евродепутатът също направи скица на поздрава "за националния ден на българите в Република Северна Македония, който се чества в деня, посветен на един от най-ярките и свещени хора в историята на българският народ - Гоце Делчев“.

Отношенията София - Белград са отлични

От страна на София настоящата македонска политика все още се интерпретира и третира като рецидив на югославското/сръбското влияние, с наложеното схващане, че страната никога не е могла да прекъсне пъпната връв с Белград. Докато подобни съобщения оставят впечатлението, че "сръбският колониализъм и неоколониализмът“ в Македония е главният враг на България за връщането ѝ към отношенията със Скопие на правилните основи (и корени), на практика София не отразява никакви проблеми в отношенията с официален Белград.

Българският премиер Бойко Борисов поддържа изключително приятелски отношения със сръбските власти, особено с президента Александър Вучич. Преди седмица Борисов изпрати подарък на Вучич, картина от посещението му в България миналия юни, когато двамата инспектираха изграждането на Балкански поток. Подаръкът бе връчен по време на посещение в София от сръбския външен министър Никола Селакович. Тогава се стигна до заключението, че "отличните отношения между президента на Сърбия и министър-председателя на България са от голямо значение за двустранното сътрудничество между двете страни“.

Българският външен министър Екатерина Захариева също определи разговора със своя сръбски колега като "конструктивен, ориентиран към резултатите диалог“.

"Имаме близки и прагматични отношения със Сърбия. Успяваме да реализираме важни инфраструктурни проекти, които са важни за целия регион. Факт е, че дори по времето на Covid-19 поддържахме динамиката на отношенията. Разбрахме се да продължим да работим за улесняване на връзките между хората и бизнеса чрез засилване на работата по изграждането на друг граничен пункт, северно от Стара планина“, написа Захариева във Фейсбук.

Тя съобщи, че до края на годината те ще работят по изграждането на магистралата от София до границата, което допълнително ще стимулира туристическите връзки със Сърбия и ще продължат добрите практики, изградени между двете страни в началото на пандемията - зелени коридори за товарен транспорт и бърз граничен контрол.

"Говорихме и за българското национално малцинство в Сърбия, което е мост и стимул за нашите отношения. Необходимо е нашите сънародници да имат пълен достъп и условия, като им бъдат предоставени учебници за изучаване на родния им език. Разбрахме се да подкрепим оперативния контакт, за да разрешим бързо всички повдигнати въпроси, свързани с българското национално малцинство“, написа Захариева.

Тези съобщения не предизвикаха вълна от иронични писма от българските евродепутати.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вола като рие си го хвърля на главата.
на 29.01.2021 г.
+2
 
 
Като нямате собствен език, ще учите сръбски.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: