От днес започват 40-дневните Коледни пости

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:24 / 15.11.2018
1714
От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос. През първата седмица на коледния пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни.

На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни жени, болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още Четиридесетница на апостол Филип, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

Виж коментарите (0)

Още по темата (100):
25.01.2019 Кметът Портних награди участниците в конкурса "Да украсим Варна за Коледа
2018"
03.01.2019 Проф. Байкова даде хитри съвети след празничното преяждане
03.01.2019 Коларова: С новогодишната си реч Румен Радев направи реклама на Доган
02.01.2019 Нашенец описа охридския ужас
02.01.2019 Огромна конкуренция за новогодишната нощ между варненските заведения
02.01.2019 Растат ли сметките за ток, варненци? Енергото показа какво е потреблението
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).