Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От днес жените имат право на ин витро до менопаузата
Автор: Екип Varna24.bg 12:29 / 29.07.2011Коментари (14)2950
© Varna24.bg
Възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава до влизането им в менопауза. Това се предвижда в изменението на Наредба 28 на МЗ, която днес беше обнародвана в "Държавен вестник".

Досега жените у нас имаха право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С наредбата тази възраст се увеличава до настъпването на менопауза. Процедурите след 43 години обаче няма да се финансират с държавни средства от Фонд "Асистирана репродукция". Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани.

С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст. С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Преди всичко зачеването и раждането на едно дете не е всичко. Една жена трябва да е готова да бъде майка, а не да иска да има дете само защото "така трябва". Познавам 2 категории жени, заченали "ин-витро". Едната се посвети на 200% на толкова чаканото детенце, докато другата - не. Бабите се редуваха коя - кога да го гледа по график, бащата също участваше активно, колкото е възможно за един мъж. В момента това дете няма никакви изградени навици и отглеждането му продължава както досега. Затова според мен, раждането на дете не бива да е "просто така".
+1
 
 
Хм... просто жените трябва да са отговорни и да не го правят това вече в напреднала възраст. Дано не прозвучи грубо, но какво ще стане, примерно, с едно 15-17 годишно дете, чиято майка вече има усложнения със здравето, продиктувани от напреднала възраст? Или пък ако майката я пенсионират, а детето все още се нуждае от финансова подкрепа било за образование или друго? Може майката да е в цветущо здраве, когато го направи, но разберете, че едно момиче или момче, да кажем на 18-20, да трябва да се грижи за 70 годишната си и болна майка е леко трудно. В смисъл, ок, ще се грижи, но няма да има свой живот точно в тази важна възраст и, не дай Боже, майка му ще го напусне точно, когато детето/израстващия човек, е на прага на живота си. Не искам да бъда песимист, но почти говоря от опит и повтарям: за всичко си има време и призовавам всеки, който реши да се подложи на това, да го обмисли добре.
+1
 
 
Не всички са лелки,нито са самотни или луди!!!!!Това е твърде елементарно генерализиране на проблем,засягащ все повече двойки по света!!!!!Преди да критикувате-имам предвид господата,писали тук,замислете се за болката,която всяка жена,мечатала да стане майка и всяка двойка,изминала пътя на проблемното забременяване,изживява!Тези хора имат правото на последен шанс да станат родители и да обогатят една нация,която наистина се стопява.Вярно е,че понякога времето не е съюзник,но докато има надежда,си струва да се опита.Единствено Господ дава и взима,всички останали,които си присвояват това право,са меко казано арогантни!!!!!
-1
 
 
и е по добре някакви луди и неадекватни лелки да раждат деца, които няма как да гледат и осигурят? Семейство ОК, но самотни и луди в клиниката за инвитро НЕ приемам за нормално!
0
 
 
За нация с отрицателен естествен прираст и най-ниска раждаемост, не знам колко вярно звучи това г-н Alatrash, но едно е сигурно българския народ изчезва!
0
 
 
Г-н Вълков е много вярно го каза и от мене още един ужас
+1
 
 
Всеки има право на щастие, а какво по голямо щастие от това да си майка:))). Наистина имаше нужда от регулиране - съжалявам, но не е нормално да ставаш майка на 64г.като жената от Русе. Тя според мен послужи за "опитно зайче" на докторите-съжалявам за сравнението. Моята пра-прабаба е имала 12 деца, родени разбира се по естествен път и последното се е родило, когато тя е била на 50г. След това, менопауза и край. Такива са били времената, но това е природен закон и сигурно "някой" е преценил до кога е редно да се раждат деца, да има време да ги възпитаваш, да ги учиш да бъдат хора. Така че, аз лично приветствам една такава промяна на закона.
0
 
 
д за мъжете какво ще кажите :))) те нямат ли менопауза :)))
0
 
 
Срамота, че определяте правото на едно семейство като "безумие", г-н Вълков!
0
 
 
не бих казала, че е безумие, а ЧОВЕШКО ПРАВО!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (400) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1620) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: