От две до шест години затвор очакват мъжа, който причини ПТП със загинал на АМ "Тракия"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:41 / 22.06.2021
1451
Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем А.З., на 19 г., египетски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в България, за това, че на 21.06.2021 г., на автомагистрала "Тракия“, обл. Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка "Тойота“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 27-годишен сирийски гражданин – престъпление по чл. 343, ал. 1, буква "в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс.

На 21 юни 2021 г., в ранните часове на деня, обвиняемият А.З. управлявал лек автомобил, марка "Тойота“ по автомагистрала "Тракия“, в посока от гр. Харманли към гр. София.  В колата пътували 9 сирийски граждани, които били без документи за самоличност. Установено е, че обвиняемият А.З. качил чужденците в автомобила от района на гр. Харманли.

В района на 133 км на автомагистрала "Тракия“, обл. Пловдив, А.З. изгубил управление над автомобила. Той се завъртял на пътното платно и се ударил в движещия се зад него лек автомобил, марка "Опел“, управляван също от сирийски гражданин, след което настъпил удар и в мантинелата между двете ленти за насрещно движение. Вследствие на катастрофата,  на място загинал сирийски гражданин, пътуващ в лекия автомобил "Тойота“.

Пострадали са още трима сирийски граждани от същия автомобил, двама от които са настанени в болница. След установяване на състоянието им, ще се прецени и прецизиране на правната квалификация на престъплението. Няма пострадали от лекия автомобил "Опел“.

Обвиняемият А.З. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. 

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен А.З., е от две до шест години "лишаване от свобода“. 

Освен горното, тъй като до този момент не е било започнато разследване във връзка с евентуално нерегламентирано превозване на мигранти, с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив са били отделени материали от разследването и е било образувано ново досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2 от Наказателния кодекс – за подпомагане на чужди граждани да преминат през страната, в нарушение на закона, с цел имотна облага, което е изпратено по компетентност на Районна прокуратура – Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
21.06.2021 Трагедията на "Тракия": Починалият и един от пътуващите са изхвърчали от
колата
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).