От пограничните села: Превземат ни бежанци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:12 / 28.11.2016
2579
Превземат ни бежанци, идват на групи по 30 - 50 човека и денем, и нощем. Това ни плаши, казва кметът на село Киреево Маргарита Георгиева. Селото се намира на 2 - 3 км от границата със Сърбия до град Кула.

"Когато сръбските власти върнат мигрантите, минали на тяхна територия, те първо идват в нашето село. Гладни са, търсят храна. Денем нахълтват в магазина, но нощем чукат по къщите. Преди дни към 1 часа през нощта се почука на моята врата. Аз живея сама, след смъртта на майка ми оставям нощем лампите да светят. Те били привлечени от това и като отворих вратата - 40 души стоят в двора и градината ми. Бяха мирни и тихи - искаха ми храна. Каквото имах - дадох. После извиках полиция", разказва Георгиева пред "Стандарт".

Мигрантите чукат и по другите къщи. Преди дни се появила жена с новородено на ръце. Казала, че го е родила преди ден в горите около селото на път за Сърбия. Местни жени й донесли дрехи, храна.

Трафиканти водят мигрантите до границата, но сърбите пазят много здраво, твърди Маргарита Георгиева. Аз често ходя до Зайчар и ги виждам - по цялата граница стоят войници с автомати. Спират и бусове, коли, проверяват за мигранти. Бият ни и ни вземат парите, оплаквали се върнатите на киреевчани.

Почти всички мигранти са на възраст от 15 до 30 години, твърди кметът. Рядко в групите има 4-5-годишни деца. Жените също са малко. Някои добре говорят български, значи са у нас още от самото начало. Сирийци рядко срещаме, повечето са от Афганистан, Пакистан, имаше един от Непал. До едно време записвах колко са минали през селото ни, но станаха стотици и спрях, казва управничката.

И тя, и магазинерката, и жителите на селото, които са 138 на брой, са инструктирани на кого да звънят, като видят мигранти. "Обаждаме се най-напред на Гранична полиция, която има пост на ГКПП Връшка чука. Ако не се обадят, звънят на дежурния в районното управление на МВР в Кула или на тел. 112. Тогава идват и ги прибират. Връщат ги по лагерите, но след дни те отново тръгват". Според някои жители мнозина от преминаващите са им познати лица. Правят опит да преминат границата за пореден път. Целта им е Германия.

Досега преминаващите не ни създават проблеми, твърди Маргарита Георгиева. Но хората ги е страх - от зарази, от агресия, от вземане на храната им. Нас няма кой да ни пази - сами сме си на село. Така е и в съседните Раковица, Старопатица, казва тя.


Виж коментарите (3)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).