Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отблокираха имоти на Данов, за да плати 360 000 лв. на адвокати
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 23.02.2012Коментари (0)2496
© Impact Press Group
Cъдия "отблокира" три апартамента, запорирани по искане на комисията "Коларов", за изплащането на 360 000 лв. адвокатски хонорар по делото и 26 000 лв. данъци.

Жилищата са собственост на бившия общински съветник от Варна Веселин Данов, който излежа 3-годишна присъда за организирана престъпна група, разпространение на наркотици, склоняване към проституция и пране на пари.

С решение от 9 януари т.г. варненският окръжен съдия Нейко Димитров е уважил молбата на Данов и е разрешил продажбата на трите апартамента, за чиято конфискация Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е завела дело през 2009 г.

С получените от тях пари Данов, който като политик участва във "ВИП Брадър", може да плати хонорара на адвоката си по делото за конфискация на имущество и данъците си, но не и да погаси 9 вноски по банков кредит за 375 000 евро, пише в решението.

Комисията "Коларов" го е атакувала пред трима апелативни съдии във Варна, които ще кажат дали го оставят в сила, или не.

Адвокатското възнаграждение от 360 000 лв. е в пъти по-голямо от обичайното и нормалното, обясниха запознати. Според тарифата на адвокатурата то трябва да е минимум около 100 000 лв. - 2% от близо 5-те млн. лв., за които комисията "Коларов" е завела дело срещу сина на покойния шеф на Конституционния съд и бивш вътрешен министър Христо Данов. Тарифата не предвижда максимален размер, но хонорар от 360 хил. лв. е почти рекорден, коментираха юристи.

С молбата за отблокиране на апартаментите се цели предотвратяване на евентуалното им отнемане в полза на държавата, смятат осведомени.

Два от апартаментите са във Варна, а единият във София. Жилището в столицата е в кв. Красно село и е от 126 кв. м - антре, тоалетна, баня с тоалетна, дневна с кухненски бокс, две спални и два балкона.

109 кв. м е един от двата "отблокирани" апартамента във Варна. Намира се кв. Бриз-юг, в местността Св. Никола и се състои от коридор, дневна с кухненски бокс, баня с тоалетна, две спални, килер, дрешник и две тераси. Другото жилище е на бул. "Чаталджа" - от 90 кв. м, включва дневна, кухненски бокс, две спални, баня с тоалетна, тоалет, антре и две тераси.

Комисията "Коларов" е била против "отблокирането" на апартаментите, защото Данов притежава и имоти, които не са запорирани от съда по искане на комисията и които той може да продаде, за да плати хонорара на адвоката и данъците си.

Юристите на комисията са посочили кои и къде са имотите - в Пловдив, София, дървопроизводителни горски площи в землището на с. Черновръх, община Трявна. Освен това Данов е продал имот в Хисаря и на централна софийска улица и получава доходи от наеми, са аргументите на комисията "Коларов".

Данов е обяснил на съда, че двата имота в Пловдив, които не са запорирани, не може да бъдат продадени - единият е спорен, а от другия притежава само 1/10 идеална част и той се ползва от община Пловдив. Заявява още, че имотът в София е стара къща, която се ползва от съсобственици, а цените на имотите в Трявна са много ниски.

Твърди, че срещу имота в Хисаря е получил движима вещ, а не пари, а при продажбата на имота на централната столична улица е получил само 1/6 от цената. Средствата от наеми са изразходвани, защитил се още Данов.

Съдия Нейко Димитров се е съгласил с аргументите му - продажбата на идеални части от имоти и на спорни имоти е ограничена възможност и чрез нея не може да се придобият средствата, необходими за заплащане на задълженията. Данов е получавал, но към момента няма данни да получава значителни суми от наеми, мотивира се магистратът.

Посочените от Данов в молбата му три апартамента са "жилища, притежавани в изключителна собственост, т.е. за тях се предполага по-бърза ликвидност дори в условията на намалено търсене", аргументира се съдията и разрешава на Данов да ги продаде, за да изплати хонорара на адвоката си и дължимите данъци.

Не му разрешава с получените суми да покрие банков кредит, защото това "не са разноски за запазване на вещта".

Делото за конфискация срещу Веселин Данов започна през август 2009 г., почти година след като той и синът му Христо, също общински съветник тогава, бяха арестувани в средата на септември 2008 г. Двамата се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата. Веселин Данов получи 3 г. Заради работата си като домакин в затвора и добро поведение бе освободен шест месеца по-рано - в края на 2010 г. Синът му бе наказан с година лишаване от свобода.

Тъй като бяха обвинени и осъдени за престъпления, за които Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, може да проверява, тя поиска от съда да конфискува имущество за над 7,7 млн. лв. на двамата. Искът срещу Веселин Данов е за близо 4,9 млн. лв., а срещу сина му - за около 2,8 млн. лв.

Комисията поиска запор върху 38 имота на бащата и сина - апартаменти, парцели, ниви, лозя и гори в Тревненско, банкови сметки, дружествени дялове във фирми, до приключване на процеса. Сред блокираните от съда имоти са трите апартамента, както и хотел-ресторант "Ной" във варненския кв. Чайка с площ 300 кв. м.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 102
21.03.2012 »
28.10.2011 »
09.02.2011 »
01.12.2010 »
19.11.2010 »
19.11.2010 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: