Отчетоха все повече загуба на вода в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
15:25 / 14.12.2018
1324
Установяваме недобро състояние на организацията, работата и поддържането на информацията във ВиК дружествата, особено държавните. Това заяви директорът на Дирекция "Водоснабдяване и канализационни услуги" в Комисията по енергийно и водно регулиране“ (КЕВР) Ивайло Касчиев, предаде БГНЕС.

На брифинг в КЕВР Касчиев разясни основните констатации и изводи в Сравнителния анализ на ВиК сектора за 2017 година, приет на заседание на регулатора на 13 декември. През 2017 г., в началото на новия регулаторен период, са заложени много по-високи изисквания към ВиК операторите в България. Преобладаващата част от тях са държавни дружества, с принципал МРРБ. През изминалата година КЕВР е извършила планови проверки във всички 28 големи регионални оператори, а те продължават и през настоящата година. За съжаление проверките констатират редица проблеми в сектора.

"Масово нашите регионални оператори не поддържат регистри на активи, на аварии и на лабораторни изследвания на качеството на водите и утайките, които се генерират в пречиствателните станции. Това води до недобра ефективност и недобра организация на управление на тези системи“, смята Касчиев. Той подчерта, че все още много от информацията в дружествата се поддържа на хартиен носител, а малката част, която се дигитализира, се съхранява на локални компютри. Ето защо един от фокусите да КЕВР е да изисква от операторите да повишават качеството на информацията, за да управляват по-добре системите си.

От КЕВР отчитат и друг сериозен проблем – загубите на вода остават все така високи. "Твърде устойчиво загубите на вода в България продължават да стоят над 60%. За миналата година загубата е 61,24%“, отчете Касчиев. Търговските загуби, свързани с неточно измерване и кражбите на вода, също са високи, което води до липса на приходи в операторите. Големият дял на нерехабилитираната водопроводна мрежа също се оказва тежък недостатък. Статистика показва, че едва 0,5% от нея е подновена през 2017 г., а секторът се нуждае от повече. За пример Касчиев посочи водомерите на сградите, 45% от които са неизправни. Друг съществен проблем – високата неефективност на персонала.

"Там се назначава и поддържа ненужно висок брой служители и това води до раздуване на разходите“, категоричен бе Касчиев, който изтъкна необходимостта от оптимизиране на персонала. Според него контролът на начина на управление на ВиК дружествата също не е на необходимото ниво. "Върви реформа в сектора, но за съжаление не виждаме реформа в самите дружества, а това е изключително важно“, смята той. Въпреки проблемите обаче, инвестициите в сектора продължават, като за 2017 г. те са били на стойност 193 млн. лв. От КЕВР признават още, че повишаващите се цени на места надхвърлят прага на социална поносимост.

Източник: БГНЕС

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).