Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отклонявана ли е вода от язовир "Студена" към Радомир?
Автор: Екип Varna24.bg 10:22 / 02.12.2019Коментари (0)1147
©
Отклоняването на вода от язовир "Студена" към Радомир може да става само при аварийни ситуации, ако Радомир има проблем с водоснабдяването от своя водоизточник. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод водната криза в Перник и констатираното неправомерно отклоняване на вода от язовира към Радомир.

Той обясни, че това е изрично указано от близо 16 години, но през последните 2-3 години от ВиК-Перник подобна аварийна ситуация не е била обявявана.

Димов посочи, че е назначил проверка от Басейновата дирекция в Пловдив, за да се гарантира максимална обективност, при която е било установено, че действително помпената станция има отклоняване на вода. Министърът обясни, че предстои да се намери информация какъв е бил обемът на отклоняваната вода.

Освен това е констатирано, че липсва разходомерно устройство на изхода на язовира, поради което е било направено предписание от Басейновата дирекция на ВиК незабавно да се постави такова, тъй като в момента няма информация какво количество вода отива към града. Проверката не е установила подаване на вода за промишлени цели.

Екоминистърът поясни, че двете предприятия, които са използвали вода за индустриални нужди, са били запечатани първоначално с лепенки на Вик дружеството, а вече са поставени и пломби от МОСВ. Помпената станция е запечатана и ако се наложи, Басейновата дирекция трябва да бъде уведомена от ВиК, за да я разпломбира, обясни Димов.

Той отрече проверката да е установявала наличието на незаконна тръба, но призна, че е имало нерегламентирано източване на язовира. Димов заяви, че днес ще бъде поискана информация за тока, който е бил черпен, за да се преизчисли каква вода е била използвана и какви количества са били насочвани към Радомир.

Запитан кой носи отговорността за нарушението, министърът подчерта, че ВиК е отговорно да снабдява с вода по начин, който те организират, а от МОСВ не можели да знаят по какъв начин се организира водоснабдяването.

ВиК-Перник дава информация на МОСВ какъв е притокът и дава заявка какво ще ползва за битови нужди, така че как организират своите 25 източника, е изцяло в правомощията на ВиК, обясни той.

По думи на министъра е необходимо максимално бързо да започне реконструкцията на ВиК мрежата, тъй като в момента над 75% от водата се губи и това е огромен проблем. Той подчерта, че още през лятото е бил подписан договор с ВиК-Перник за близо 105 млн. лева за подмяна на инсталациите.

Финансовият ресурс е осигурен, въпрос на организация е колко бързо ще се действа, обясни Димов.

Според него трябва да се помислят законодателни промени, така че водата за питейно-битови нужди да не се използва за промишлени цели, тъй като по негови думи в дългосрочен план това е проблем, който ще нараства.

Трябва да проверим навсякъде, където е възможно, да направим така, че водата, годна за пиене, да не се използва за промишлени цели, заяви Димов.

Относно честите смени на цвета на водите на река Струма министърът посочи, че е установено откъде идва замърсяването - от територията на бившия комбинат "Ленин". В момента се търси кой е собственикът, за да му бъде връчено предписание.

Димов заяви и че ще има санкции и заради добива на баластра от река Вит, както и заради пресъхването на река Въча поради неправомерно спиране на вода от ВЕЦ-а.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: