Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха дънки в минна шахта, продадоха ги за 76 000 долара
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 14.10.2022Коментари (0)583
©
Дънки Levi’s, открити в минна шахта, са продадени в малък град в Ню Мексико, а купувачи са 23-годишният Кайл Хаунтър и неговият приятел Зип Стивънсън, предава CNN. С премията на купувача цената скача до 87 400 долара.

Денимът е продаден за 76 000 долара – една от най-високите цени, плащани някога за чифт. Хаунтър плаща 90%, а Стивънсън – останалите 10%.

"Тези дънки са изключително редки – особено в това фантастично износено състояние и размер“, каза Стивънсън пред CNN. За автентичността на панталона свидетелстват и неговите крачоли - изпъстрени с восък от миньорите, наети да осветяват пътя със свещи.

Той чува за първи път за дънките преди около пет години, когато са открити в американския запад от Майкъл Харис, който е претърсил най-малко 50 изоставени мини в продължение на пет години и не е намерил чифт със същото качество, според на Стивънсън.

Съществуват само няколко подобни чифта, но те се съхраняват в музеи и са твърде деликатни за носене. "Този чифт обаче са изненадващо издръжливи, така че определено могат да се носят“, казва още новият им собственик.

"Лесно мога да си представя Джони Деп или Джейсън Момоа да ги носят“, допълва той.

Търгът се провежда в Durango Vintage Festivus в покрайнините на малкото градче Ацтек. Четиридневният фестивал се организира от експерта по винтидж деним Брит Итън, който описва намирането на артикули като този като "пълно пристрастяване".

"Занимавам се с този бизнес от четвърт век и средно винтидж дънки струват около 100 долара. Така че да намериш чифт толкова ценен е веднъж в живота“, споделя той.

Итън казва, че първоначално не е възнамерявал да продаде дънките, поради което ги е предложил на тази "огромна" цена. Но като се има предвид тяхната рядкост, не е изненада фактът, че са се продали на търга.

Макар и емблематични за американския запад, дънките свидетелстват и за тъмен епизод от историята на страната. Вътрешният джоб е отпечатан с фразата: "Единственият вид, произведен от бял труд“. Wall Street Journal цитира говорител на Levi's, който обяснява, че компанията е използвала този лозунг след въвеждането на приетия през 1882 г. закон, който забранява на китайски работници да влизат в САЩ. По-късно, през 1890 г. Levi's изоставя както тази политика, така и лозунга.

Какво обаче ще бъде съдбата на дънките? "Бихме обмислили да ги предложим за продажба на изключително заинтересован частен купувач“, казва единият собственик – Стивънсън. Засега те се съхраняват в сейф близо до магазина Denim Doctors на Стивънсън в Лос Анджелис и са достъпни за гледане след уговорка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: