Откриха немлечни мазнини в сиренето и лошо мляко, внос от ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
11:30 / 07.04.2016
769
Българска агенция по безопасност на храните извършва стриктен контрол върху целия млечен сектор. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията д-р Дамян Илиев, след среща с представители на млекопроизводителите. Той отбеляза, че 6 положителни проби за наличие на немлечни мазнини са открити в българско сирене.

"Взети са близо 400 проби от търговска мрежа, както от български, така и чужди продукти - сирене, кашкавал и масло. Изследвани са 164 проби, като 6 от тях са положителни", поясни д-р Илиев. Той подчерта, че количествата сирене, което е неправилно етикетирано, като млечен продукт са възбранени. Предстои потвърждаване на резултатите в референтна лаборатория в Германия.

Д-р Дамян Илиев каза, че за последните 10 дни е установено над 200 тона неотговарящо мляко с произход от ЕС. Той посочи, че продукцията може да бъде използвана само са сирене с период на зреене 60 дни и добави, че в нея няма открити растителни мазнини. По думите на изпълнителния директор на БАБХ, при втория етап на вземане на проби за качеството на суровото краве мляко резултатите са по-добри от първите. 

"Първия етап на пробите имаше много ферми, чието мляко не отговаряше. След като предоставихме на фермерите резултатите от първите проби, те са отстранили някои проблеми", добави д-р Илиев и поясни, че оценка на всяка ферма дали произвежда качествено и отговарящо на европейските изисквания краве мляко ще може да се даде след последното взимане на проби. "Ние сме поели ангажимент пред ЕК да не допускаме на пазара некачествено мляко", каза д-р Дамян Илиев.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).