Откриха уникален документ за арестуването на Апостола

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:40 / 30.12.2020
1106
Телеграмата, която оповестява залавянето на Васил Левски, е открита в Османския архив в Истанбул от историка Виктор Комбов, уредник на националния музей "Васил Левски" в Карлово. Телеграмата от окръжния управител на Търново Али бей до Великото везирство е открита в края на ноември, съобщава "Телеграф".

Това е първият автентичен документ за арестуването на Апостола на свободата в Къкрина, произхождащ от османската администрация, който става известен за изследователи. Телеграмата е изпратена на 28 декември 1872 г. Текстът на шифрованото съобщение потвърждава, че Левски е известен на турските власти " в качеството на ръководител на цялата революционна организация, разкрита по време на съдебния процес в София, и от 3-4 г. подбудител и подстрекател на бунтове и смут" много преди Арабаконашкия обир.

От документа става ясно, че Левски е хванат в село Къкрина. Тогава той извадил оръжие и ранил заптие, но после бил ранен и заловен с още трима души. Преводът на телеграмата, направен от проф. Орлин Събев, е публикуван в преработено издание на сборника "Левски пред съда на Портата", излязло преди Коледа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).