Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отличничка от университета работи като продавачка, не може да си намери работа като учител вече 3 години
Автор: Екип Varna24.bg 15:22 / 14.09.2023Коментари (9)5686
©
Интересът към учителската професия тази година е голям. Основната причина според директорите е увеличението на заплатите в образователната сфера.

Но заради наплива на учители все по-малко от тях успяват да се реализират на пазара на труда. В малките населени места пък няма желаещи. Пример от Благоевград, където в някои училища за едно място кандидатстват 30 души.

Евелина Стоименова е завършила "Английска филология" с педагогическа квалификация, но в момента работи като продавач-консултант. Въпреки отличната диплома и голямото ѝ желание да преподава в училище вече 3 години не успява да се реализира по съответната специалност.

"Ходила съм минимум на 5 интервюта и не съм срещнала най-адекватните въпроси от самите директори на училищата. Мисля, че трябва да си обновят начина, по който подбират персонала", коментира пред БНТ Евелина Стоименова.

Според нея и нейните колеги основният проблем при търсенето на работа е липсата на стаж, който директорите на училищата изискват при назначаването на нов преподавател.

"Какво се случва с младите хора, които току-що са завършили и го нямат този стаж? – Случва се това, което се случва с мен. Просто отпадат и съответно желанието им и мотивацията им наистина да се борят да стигнат до такова ниво, че да получат тази работа, просто е наистина минимален шансът. От 30 човека да речем в момента мисля, че 5-6 човека активно се занимават с това нещо", допълни Евелина Стоименова.

Отиваме в благоевградското 8-мо училище, където има една обявена свободна позиция за учител по математика. За нея до този момент са кандидатствали 6 човека, но с приоритет ще бъдат тези, преминали практическо обучение в същото училище.

"От години ние сме базово училище на Югозападния университет "Неофит Рилски". При равни условия взимаме кандидатите, които са били при нас на стаж и можем да гарантираме, че те са добре подготвени за изпълнение на педагогическите задължения", заяви Сергей Биров, директор на 8 СУ "Арсени Костенцев", Благоевград.

В Благоевградска област най-много са кандидатите за учители по физическо възпитание и спорт, като в 5-о училище за едно място се борят 30 души. Въпреки засиления интерес към учителската професия през последните години все по-трудно се намират преподаватели по биология.

"Пенсионирахме колежката по биология и здравно образование, задържах я една година с цел, ако все пак някъде в университетите открият учебна дисциплина "Биология и здравно образование", съответно кандидатстващият специалист да се запише", каза още Сергей Биров.

Според училищните директори откриването на нови педагогически специалности в университетите и броят на обучаващите се студенти в тях трябва задължително да бъдат съобразени с пазара на труда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
За жалост всички сте прави! В малките населени места е много трудно! И отново вината е в политиците-идиоти....Едно време Тошо беше балансирал нещата, ама Соросоидите ни изклатиха здраво!!!
+2
 
 
Истината е по средата. А и на мен това ми направи впечатление 5 интервюта за 3 години. От другата страна е, че има корупция - ако нямаш вуйчо владика, ако ще и с пълно 6 да ти е дипломата, няма как да стане.
+2
 
 
За 3 години си ходила на 5 интервюта? И очакваш да си намериш работа? Аз като си търся, правя по 10 на месец.
+6
 
 
Мина времето, в което дипломите и знанията служиха за нещо. Във всяка държавна структура има елит, чиято цел ще си остане да контролира останалите в обществото. Лошото е, че вече почти няма и средна класа, само много бедни и мизерстващи за сметка на тези, които искат да установят контрола. Но, някой ден и това ще се промени...
+4
 
 
Ама разбира се! Защо да не затрием такива умни и способни деца в магазините и да оставим тъпанари да обучават и образоват децата. Дайте да наврем тоя и оня, щото са деца на някого, нищо че едно смислено изречение не могат да вържат, важното е да имат те място. За децата вложили време, желание, усилия, лишения, а кой знае и колко трудно са изкарали парите за обучението си - за тях има място по магазините, мобилните оператори и бюрото по труда. Образованието е всичко, без него стажа не струва 2 стотинки.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: