Отново недоволни пациенти: Кой е виновен този път?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:04 / 16.07.2023
652
Недоволство сред пациентски организации от гласувания на първо четене бюджет на Здравната каса. Причината – отново не достигали пари за иновативни медикаменти и терапии, които са непосилни за плащане от пациентите.

За 2023 г. бюджетът на Здравната каса е в размер на 7,027 млрд. лв., което е с над 900 милиона повече от този за миналата година, като най-много средства са отделени за извънболничната помощ в лицето на личните лекари. Немалко обаче асоциации на хора с хронични заболявания са притеснени, че средствата за иновативните лекарства не нарастват достатъчно. Но все пак и те тръгват нагоре. За сметка на това фокусът на бюджета е върху профилактиката и превенцията. Преди 13 години Боряна Ботева е диагностицирана с болест на Бехтерев – хронично ревматоидно заболяване на гръбначния стълб, което засяга около 30 хиляди души у нас.

"Това е болест за цял живот и за да можем да живеем нормално, имаме нужда от медикаменти", споделя жената.

Т.нар. иновативни биологични лекарства обаче не са толкова достъпни, колкото редица други медикаменти в аптечната мрежа.

"Проблемът  е по-скоро чисто административен – по-късно навлизат медикаментите в България в сравнение със средното ниво в ЕС. И независимо, че пациентът е диагностициран, той няма достъп до иновативното лечение заради административни неуредици", допълни Боряна.

Пациентите, които разчитат на иновативни лекарства и терапии, проследиха гласуването на бюджета на Здравната каса във вторник. С надежда парите за тях да са повече.

Резултатът: Плюс 900 милиона в общата план-сметка за здраве и фокус, поставен върху профилактиката и превенцията.

"Ако имаме фокус върху превенцията, това автоматично намалява бремето да лекуваме скъпо последиците", коментира д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС.

Парите за иновативно лечение също ще са повече, но остават недостатъчни, смятат пациенти с хронични заболявания. В отговор зам.-председателят на Здравната комисия в парламента обясни, че дори когато плаща за най-евтините лекарства, касата не предоставя по-ниско качество на лечение.

Означава ли по-ниската цена спад и в качеството на лечението - питаме адвоката по медицински право Христина Николова.

"Стойността на скъпо струващите медикаменти е определена на база 8 референтни други държави в ЕС. Да, гледа се винаги цена, но това не означава, че е най-лошото на пазара, което има", обясни адвокатът.

Но критиките към бюджета на касата не спират дотук. "Докато бях и член на надзора на касата в предходния му мандат видях, че реално няма правила, по които се определя и се разходва бюджетът", коментира Николова.

"Ако искаме да правим големи промени, те ще бъдат с бюджета, който ще бъде внесен наесен за 2024 година", обясни Симидчиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Проф. д-р Костадин Ангелов от Велико Търново: Нашите основни опон...
Спортното министерство проверява тотото
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Засилен е трафикът по пътищата
Проф. Чуков: 147 страни са признали Палестина като държава, Бълга...
На аудиенция във Ватикана: Папа Франциск пожела на българския нар...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).