Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отново сочат с пръст България и Румъния заради високата смъртност и ниския брой ваксинирани
Автор: Цвети Тончева 22:41 / 11.10.2021Коментари (0)1494
© Reuters
Румъния и България са страните с най-висок брой заразени с COVID-19 и най-ниски нива на ваксинация в страната, които са опустошени от четвъртата вълна на пандемията, като линейките се редят на опашки извън болниците, пише Ройтерс.

Броят на ежедневните случаи на заразени нараства в държавите от Централна и Източна Европа, а Румъния преживява рекордни случаи и смъртност, тъй като се бори с втория най-нисък процент на ваксиниране в Европейския съюз.

В Adunatii-Copaceni, на 20 км южно от Букурещ, 69-годишният Йон Дину казва, че той и съпругата му Мария прекарват по-голямата част от времето си в градината, отглеждат домати, чушки и билки и не влизат в контакт с много хора. Въпреки, че в миналото се е ваксинирал срещу грип, той казва, че телевизионните програми поставят под въпрос ефективността на ваксините срещу COVID-19.

"Не казвам, че съм против", казва той до щанда си за продукти пред дома.

"Просто не съм твърдо убеден, че тя е толкова ефективна, колкото ваксината срещу грип, нямаше достатъчно време за придобиване на опит с нея." Дину казва, че ще се ваксинира, ако съседите или семейството му се заразят, но не всички в селото биха го направили. Дениса, 18-годишна гимназистка, чиято братовчедка е починала наскоро, се страхува от страничните ефекти на ваксината.

"Дори ако всички ние бяхме ваксинирани, пак щяхме да сме в тази ситуация и пак  щяхме да се заразим“, казва тя.

Официалните данни показват, че повече от 70% от потвърдените инфекции са при неваксинирани хора, както и 93% от смъртните случаи. Приблизително един на всеки седем души в Adunatii-Copaceni е имал ваксина срещу COVID-19, по-малко от половината от средния за страната, а в неделя 15 души от хиляда са били заразени.

"За съжаление продължаваме да бъдем на бойното поле“, казва Адриан Маринеску, медицински директор на националния институт по инфекциозни болести "Матей Балс“ в Букурещ.

"Ваксинацията често е разликата между живота и смъртта за уязвимия човек."

България и Румъния имат най-ниските нива на имунизация в ЕС, като 23,4% и 34,1% от тяхното пълнолетно население са напълно ваксинирани, на фона на укрепеното недоверие към държавните институции, кампании за дезинформация, лоша селска инфраструктура и слаба информираност за ваксините.

И двете страни са потопени в политически кризи, като България се готви за третите си парламентарни избори за по-малко от година, а центристкото правителство на Румъния свали с вот на недоверие миналата седмица.

В Adunatii-Copaceni собственикът на ваксиниран магазин за хранителни стоки Валериу Неагу заяви, че мнозинството от 300-те му ежедневни клиенти не се доверяват на официалните данни за пандемията.

"Хората все още не осъзнават какво се случва, все още го приемат като шега. Това е нивото на образование, което имаме като нация. Не вярваме в това, докато не умрем."



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: