Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отрицателен е първият тест за коронавирус на приетите във ВМА българи от Ухан
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 03.02.2020Коментари (0)1256
©
Тестът, който беше направен в късните часове на евакуираните от Ухан български студенти във ВМА, излезе отрицателен за новия коронавирус, така че момичето и момчето са отрицателни за заболяването на този етап, но ще им бъде направен и повторен тест, за да се предотврати фалшив отрицателен резултат в случай, че са се заразили по време на полета. Това каза полк. доц. Георги Попов, началник Катедра по инфекциозни болести, на брифинг с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Полк. доц. Георги Попов, началник Катедра по инфекциозни болести коментира: "Втората част на евакуацията беше от гр. Истър, Франция до София, придружени от екип от ВМА. Транспортът премина без произшествия. Те бяха приети в добро здравословно състояние. От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата. Тестът, който беше направен в късните часове, излезе отрицателен за новия коронавирус, така че са отрицателни за заболяването на този етап. Тази сутрин са в добро състояние - усмихнати, наспали се. Настанени са в две стаи - за момчето и момичето, с контролиран достъп, добави доц Попов. Днес лекарите продължават с новите изследвания.

На средния инкубационен период ще направим нов тест, за да предотвратим евентуален фалшив резултат, ако са се заразили по време на полета."

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор каза:

"Има сънародници, които очакваме. Има и нормален поток от хора, които изпълнявайки бизнеса си, имат пътувания. Макар че много намаля потокът. Ако е необходимо ще увеличим мерките, заедно с партньорите ни от ЕС, каза той. Екипи на медицински специалисти има на летищата в София, Варна и Бургас. Освен по въздушно-капков път, вирусът се предава и по контактно-битов път, каза специалистът.

В София има термокамера и тя работи. Във Варна и Бургас ще заработят тази седмица, добави той.

Доц. Ангел Кунчев напомни:

"Ефективността на входящия граничен контрол за спиране на заразни болести по всякакви световни данни е между 20 и 25%. Илюзия е да се мисли, че с каквито и да било гранични мерки, може да спрете разпространението на дадено заболяване, особено пък въздушно-капково. Имаме почти всеки ден случаи на хора, които показват отклонение в температурата и ние ги изследваме."

По думите му, има много фалшиви сигнали и хора, които искат да се изследват за наличието на заразата, без да отговарят на критериите за това, което затруднява работата на специалистите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: