Отвориха Беклемето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:39 / 10.01.2020
1953
Пътните служби успяха да пробият снежните преспи и да отворят за движение старопланинския проход "Троян-Кърнаре" за леки автомобили. През целия ден вчера тежки машини пробиваха дълбокия сняг, съобщи Нова телевизия.

От всичките 40 километра през планината, снежните преспи са затрупали само района около билото.

Районът на Беклемето е известен през зимата със снегонавяванията, които вчера  бяха около метър, а на някои места и повече. Снегът е твърд и само роторни снегорини биха могли да се справят с него.

Две такива машини копаха непристъпния северен склон. С 15 години зад волана Стойчо Стоев познава всеки завой от прохода. "Когато навяването е по-голямо и има вятър е ужасно е. Ориентирам се къде е пътя по интуиция. Няма ориентир", каза той.

Машината вероятно е два пъти по-възрастна от своя стопанин. Роторите са незаменими в планината, но работата им струва скъпо. "Един час струва на агенцията 398 лева без ДДС. Доста скъпо удоволствие, но без него не може. Ползва се прохода, няма как да стои затворен? - И дори е доста натоварен", коментира Стоян Пеловски от Районна пътна служба в Троян. 

От южната страна на Беклемето също има опасни скатове, където ураганните ветрове натрупват по няколко метра сняг. Там също работят няколко тежки машини. Почистването напредва бързо, тъй като пътят все още не е заледен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).