Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Овощари искат оставката на заместник-министър
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 07.04.2023Коментари (0)528
©
Седем браншови организации от секторите "Плодове" и "Зеленчуци" поискаха оставката на служебния заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Поводът е проведена вчера среща, на която те не са били поканени, въпреки че на нея са обсъждани мерки за справяне с огромните загуби, които овощарите претърпяха през последните седмици заради минусовите температури в повечето райони в страната, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Писмото е подписано от Асоциацията на овощарите в България, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Национален съюз на градинарите в България, Национална биоасоциация, Добруджански овощарски съюз, Съюз на Дунавските овощари. Адресирано е до президента Румен Радев, министър-председателя  Гълъб Донев, агроминистъра Явор Гечев и политическите партии в новия 49 парламент.

Представителите на седемте браншови организации не били поканени и в разговор със заместник-министър Тодор Джиков поискали да бъдат допуснати на срещата. Той категорично отказал, защото предварително бил определен форма́та на срещата и е изпратено писмо с определения час. "Министърът ме е ангажирал да ги приема. Бях ясен и категоричен. Точка" - заявил Джиков, цитиран в писмото. 

Недопуснатите организации заявяват, че е било наложително да присъстват на въпросната среща и не могат да си отговорят на въпроса защо не са били допуснати. 

"За пореден път ни беше демонстрирано, че Министерството на земеделието не желае да работи с нас. Оставаме с неприятното впечатление, че се толерира едно определено сдружение. 

Докато българските овощари отчаяно търсят оцелял след измръзването цвят по дървета си, зам.-министър Джиков не допуска до така важната среща представители на седем браншови организации. Редно е форматът на подобен вид срещи да включва представители на всички активни браншови организации от засегнатите сектори, а не само на една. 

Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването; да  разкажем за добри практики, прилагани в западните страни; да говорим за превенция на измръзването в България - какво се прави, какво е възможно, като технологии и резултати. 

Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал", пишат организациите, цитирани от agri.bg.

Браншовите структури открояват и друг основен проблем: при 100% измръзване на плодовете стопанинът ще получи обезщетение за 100%, но при 85% няма да получи никакво подпомагане. По дървото винаги може да има оцеляла цветна пъпка, защото в природата нещата не са винаги на 0 или на 100 процента, отбелязват фермерите. 

"Българското производство на плодове и зеленчуци е в постоянен спад както като размер на обработваеми площи, така и като брой земеделски производители. Всичко това е вследствие на грешните политиките, водени от настоящото ръководство на Министерството на земеделието. Това, което се случва днес е капката, която преля чашата на търпението ни. Поведението на зам.-министър Джиков е доказано непрофесионално и крайно неуважително. Настояваме за незабавната му оставка.

В тези трудни времена не е нужно да се противопоставяме, а да работим заедно, за да има изобщо българско земеделие. Свързващото звено би трябвало да е именно нашето министерство на земеделие, а това, което се случва за съжаление напомня на "Разделяй и владей", заключват браншовите организации.

От Министерството на земеделието заявяват, че въпросната среща е организирана в отговор на искане по официален път от една от неправителствените организации в сектора и на нея са поканени да се включат всички. "Министерството на земеделие е в постоянен диалог с всички отрасли и не е отказвало секторни срещи" - уточняват от ведомството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: