Ожесточава се борбата за състава на ЦИК

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:21 / 21.03.2014
1844
ГЕРБ настоява мнозинството в Народното събрание да преосмисли решението си и да избере Мария Златарева за заместник-председател на Централната избирателна комисия. В четвъртък депутатите от БСП, ДПС и "Атака" отказаха да гласуват за посочената от ГЕРБ юристка и така партията на Бойко Борисов остана без представител в ръководството на ЦИК, като за първи път се случва парламентарна партия да не е представена в ръководството на изборната администрация.

В специална декларация заместник-председателката на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева настоя за прегласуване на решението и обвини БСП, ДПС и "Атака", че опорочават изборния процес.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е информирал за случая ръководството на Европейската народна партия, както и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който е от Партията на европейските социалисти.

Борисов намекна, че партията му е склонна да предприеме радикални действия, ако не получи пост в ръководството на ЦИК.

"Мястото в ръководството на ЦИК ни се полага не на мен или на Ивайло Московски, а на тези милиони избиратели, които са гласували за ГЕРБ", каза още лидерът на ГЕРБ и добави, че партията му е побеждавала на избори даже когато е нямала и един представител в ЦИК.

"Народът не е казал такова нещо, не е казал, че БСП, ДПС и "Атака" заедно трябва да правят повече от ГЕРБ. И на следващите избори това безпощадно ще им бъде напомняно не от кой да е, а от хората. Така че, ако искат да вземат и другите представители в ЦИК - всичките да ги вземат", каза Борисов в кулоарите на Народното събрание.

До прецедента най-голямата партия да няма представител в ръководството на ЦИК се стигна, след като мнозинството отказа да избере Мария Златарева за заместник-председател.

Според заместник-председателката на Народното събрание Мая Манолова решението може да бъде преразгледано, но само ако ГЕРБ убеди президента Росен Плевнелиев да отмени указа си, с който разпределя местата в ЦИК. Президентът по-рано определи квотите в ЦИК, като ГЕРБ получи 6 места, БСП - пет, ДПС и "Атака" - по един представител, и по един за НДСВ и Синята коалиция.

От БСП обвиниха президента, че нарушава изборния кодекс и пропорциите не са правилно пресметнати.

Според Мая Манолова ГЕРБ трябва да има 5 представители в ЦИК, а ДПС - 2.

Причината за изострения спор е, че ако ГЕРБ има 7 представители в ЦИК ще може заедно с представители на Синята коалиция и НДСВ да блокира решенията, тъй като е необходимо мнозинство от 2/3 от гласовете на нейните решения.


Виж коментарите (0)

Още по темата (230):
15.07.2014 Бареков с най-висок доход от евродепутатите ни
24.06.2014 Станишев все пак се отметна от думите си и избра Брюксел
05.06.2014 Барековата партия плащала пари на ръка
04.06.2014 ГЕРБ с нов вот на недоверие, този път в сектор "Финанси"
04.06.2014 Жозеф Дол: Време е да се смени правителството в България
02.06.2014 Борисов за Орешарски: Даже и двойка не мога да му дам
Още новини от Национални новини:
Работници от "Солвей соди" в Девня: Към заплатите ни от 3000 лв. ...
Отлагат с половин година важна промяна в Търговския закон
Експерт по образованието за изпитите след 7 клас: Леко гневен и с...
Новият политик, Николай Марков: Левски е произведен национален ге...
Станишев: Оставката беше неизбежна – с Нинова загубихме над 800 0...
"Булгаргаз" обявява нови търгове по Споразумението с "Боташ"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).