ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ-СДС в подкрепяне на опозицията заради Закона за обществените поръчки

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
14:16 / 05.10.2023
763
Депутатите Васил Пандов, Явор Божанков и Александър Симидчиев обвиниха своите управляващи партньори от ГЕРБ-СДС в подкрепа на опозиционните партии, предаде репортер на “Фокус“.

Причината за това стана гласуването на текстовете на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. В частта за здравеопазването депутатите гласуваха за това частните болници да не провеждат обществени поръчки за закупуването на лекарства, а това предизвика реакция от част от народните представители от ПП-ДБ.

"Народното събрание гласува за пореден път законодателство, което е в противоречие на правото на Европейския съюз“, заяви Васил Пандов.

"Частните болници в България са освободени от задължението, когато закупуват лекарствени продукти, които после НЗОК плаща, да провежда обществени поръчки", обясни Пандов.

По думите му въпросът за това трябва ли частните болници да провеждат обществени поръчки при закупуването на лекарства, или не вече е била поставяна, а партиите са я подкрепили: "Темата беше поставена още в петък – задължително частните болници по смисъла на правото на ЕС да закупуват лекарства с провеждането на обществени поръчки".

Александър Симидчиев обясни, че в момента се харчи обществен ресурс, за да се закупят лекарствата. По думите му частните болници имат възможността да закупуват медикаментите от своите собствени дистрибутори. Той подчерта, че не трябва да се противопоставят частни на държавни болници, а да има еднакъв стандарт.

Явор Божанков отбеляза, че на първо гласуване, на второто четен, на параграфа предложението е било прието, но по време на прегласуването е било отхвърлено: "Предложението мина на първото гласуване, след което колега от ГЕРБ, Костадин Ангелов мисля, че беше, се обърна към групата на "Възраждане“ - видях от няколко метра, че проведоха кратък диалог. "Възраждане“ обърна вота и на прегласуването предложението бе отхвърлено“, обясни Божанков.

По думите му това ще доведе до наказателна процедура от страна на ЕС за България и ще продължат да се харчат излишно държавни пари.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1122):
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт: Законът е обнародван в Държавен вестник, ето кога влиза в сила
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Главчев: НАП и Агенция "Митници" започват физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"
06.05.2024 Почина депутат от 49-ия парламент
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).