Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ПП-ДБ призовава Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка
Автор: Екип Varna24.bg 20:26 / 16.06.2023Коментари (0)597
©
Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" призовава и.д. главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка, гласи декларация на двете политически сили. "В противен случай министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на Сарафов", заявиха те.

Ето какво още гласи декларацията на коалицията:

България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа. Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо.

Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост. Скандалите, разразили се в системата на прокуратурата през последния месец, изискват от ВСС внимателно обсъждане на въпроса как следва да бъде проведена процедурата по определяне на и.д. главен прокурор и кое лице е действително най-подходящата кандидатура, която да изведе тази институция от професионалния колапс и липса на обществено доверие, в който се намира.

Противно на необходимостта от внимателен подход и максимална публичност прокурорската колегия на ВСС днес взе решение в нарушение на процедурните правила и в нарушение на моралната отговорност, която носи пред българските граждани.

Процедурата бе проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че съобразно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се извършва от Пленума на ВСС.

Този избор води до огромна концентрация на правомощия в едно единствено лице – по-висока дори от тази, с която разполагаше инструментът в ръцете на Господ г-н Иван Гешев, тъй като Сарафов възнамерява да остане директор на Национална следствена служба.

Борислав Сарафов, в качеството си на заместник главен прокурор, бе част от екипа на Иван Гешев, който години държеше множество знакови дела "на трупчета“. Същият бе и главен участник в разразилия се конфликт между институциите, имащи отношение към разследването и разкриването на престъпления в Р. България - Прокуратурата и Националната следствена служба.

Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор.

Г-н Сарафов не отговаря на изискванията за заемане на новата си длъжност, съгласно чл. 170, ал. 4 и 5 от Закона за съдебната власт – изявена независимост, воля за налагане на законността, принос за утвърждаване на правовата държава и др.

Припомняме, че на 05.05.2023 г. "Продължаваме Промяната – Демократична България“ призова г-н Борислав Сарафов да подаде оставка в качеството му на директор на Националната следствена служба.

С оглед на всичко изложено призоваваме г-н Борислав Сарафов да се оттегли от вменените му в нарушение на Конституцията на България функции на главен прокурор.

В противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор.



Още по темата: общо новини по темата: 334
26.01.2024 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: