Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ПП и ГЕРБ с остра размяна на реплики по Плана за възстановяване
Автор: Екип Varna24.bg 13:05 / 06.07.2022Коментари (0)1136
©
Има една дума, от която ГЕРБ бяга като дявол от тамян, и тя е отговорност, заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров в декларация от парламентарната трибуна във връзка с финансовата корекция по Националния план за възстановяване и устойчивост. Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС, посъветва настоящите управляващи да обърнат внимание на сроковете, защото 2023 г. е  крайният срок за  договаряне на средства по Плана, а до момента България е договорила нула.

Когато за месеци постигнахме рекордна събираемост, когато започнахме да спираме кранчетата на мафията, от ГЕРБ се уплашиха и внесоха абсурдния си вот на недоверие за финансовата политика, която германският министър на финансите описва по следния начин - "солидните ви финанси са вдъхновение за всички нас", каза Андрей Гюров от трибуната. Тази седмица излязоха и данните, които сложиха  окончателната присъда на този безпочвен вот - излишъкът в хазната е повече от един милиард лева, посочи той.

"Когато стана ясно, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост намаляват с около един милиард лева, от ГЕРБ отново подскочиха с поредната лъжа. Този път Бойко Борисов обяви, че планът бил провален и отправи обвинения за безотговорност“,  заяви председателят на ПГ на ПП. "Да, господинът никога не е носел отговорност за своите провали, той само ги прехвърля на някой друг и обича да излиза от водата сух“, коментира Гюров. Но и на народа му писна да плаща сметките на Борисов и затова го свали от власт два пъти, допълни той.

Гюров уточни, че финансовата корекция е по правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, гласуван през февруари 2021 г. в ЕС и подкрепен от правителството на Борисов. Колкото до корекцията, договорена в нашия план по Механизма, договорен от вас, тя означава едно - икономическите показатели на България са по-добри от средния за страните в ЕС, обърна се той към ГЕРБ. Икономическото ни възстановяване е по-бързо, когато вие сте в опозиция, допълни той.

Крайно време е да поемете отговорност поне за една част от вредите, които нанесохте на България, обърна се Гюров към бившите управляващи. Нека гражданинът Борисов да се яви в Народното събрание, за да обясни действията си, заедно с бившия си вицепремиер г-н Томислав Дончев, или да се извинят за разпространените лъжи, призова той.

По думите му остават интересни въпроси -  ще продължат ли ГЕРБ да застрашават целия ресурс по Плана с блокиране на работата на НС с новото си мнозинство и ще подкрепят ли реформите, които са ангажимент, за да се осъществи Планът. Или целта им е друга - България да се върне в блатото на корупцията, нагласените схеми и частните митници, допълни Гюров. Той посочи, че истината ще стане ясна, когато дойде ред на гласуванията в пленарната зала на промените в Закона за обществените поръчки и в закона за противодействие на корупцията. Времето е малко, а задачите са много, обобщи Гюров. По делата им ще ги познаете и по гласовете им в залата, допълни той.

Томислав Дончев му отговори, че гражданинът Дончев е тук и е в състояние да отговаря на всеки смислен въпрос. От изречените думи няма нито едно изречение, което представлява смислен въпрос, посочи той. Дончев препоръча на настоящите управляващи да прочетат проекта за нов общ регламент и приложимия регламент към Националния план за възстановяване и устойчивост. Приятелски съвет - обърнете внимание на сроковете, 2023 г. е абсолютният краен срок за договаряне на средства по Плана, за сключване на договори, посочи Дончев. Той отбеляза, че срокът изтича след година и шест месеца и за това време България трябва да договори целия ресурс по Плана, в същото време да изпълнява инвестиционната програма в бюджета и да сключва договори по оперативните програми. "До момента България е договорила по Националния план и по оперативните програми нула и е платила нула", коментира Дончев. Същественият въпрос не е дали ЕК е отписала един милиард, а колко милиарда ще загуби България още следващата година, само по Националния план, аз залагам на три милиарда, заяви той.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че в предложения дневен ред на парламента не вижда онези 22 закона, които управляващите твърдят, че са изключително важни за Плана за възстановяване. Тя попита докладите на омбудсмана, включени в програмата, ли са най-важни или Планът за възстановяване.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: