ПП след срещата с БСП: Искаме служебното правителство да внесе бюджет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:08 / 09.11.2022
706
"Приоритет е да изискаме служебното правителство да внесе бюджет", с такова решение излизат "Продължаваме промяната“ след срещата с БСП, информират от пресцентъра на ПП.

Според съпредседателя на "Продължаваме Промяната“ Асен Василев догодина може да се очаква по-оптимистичен растеж от около 2%, само заради увеличените разходи за пенсии, заплати и други доходи, които повишават вътрешното потребление.

Той посочи, че на отделна експертна среща трябва да се остойностят предложените от БСП социални разходи и подчерта, че като цяло има доста голямо съвпадение на перата, предложени от двете партии.

Според Василев въпросът е да се стъпи върху правилна макрорамка, с правилна приходна част, за да се разработят политиките в разходната част. Всичко това е възможно да се случи, без да се нарушава финансовата дисциплина.

Той посочи, че заедно с другите политически сили трябва да се постигне съгласие първо за макропараметрите и после за политиките и да се придвижи декларацията към служебното правителство да внесе истински бюджет.

Според него внесеният в момента в Народното събрание от служебния кабинет проект за удължаване на някои мерки от предходния бюджет не може да се използва, защото в него няма числа, а само дати за удължаване и какъвто и параметър да се пипне в него, той не може да се отрази финансово.

"Без реален бюджет, внесен от служебното правителство, всичко, което предлагаме, ще си остане добро пожелание", категоричен е Василев.

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната", заяви в края на срещата: "Приоритет номер едно е заедно да изискаме служебното правителство да внесе бюджет. Приоритет номер две е ясно да изразим, че политическите дебати за съставяне на правителства не са свързани с изработването на правилния бюджет за хората - за тази зима, за догодина. И приоритет номер три е да се обединим, че независимо какво се случва с политическия цикъл, ще предприемем отговорни действия, така че дефицитът да не излезе извън нормалното, а в същото време социалните политики, които са наш общ приоритет, да бъдат изпълнени".

Разговорите в парламента продължават в търсене на отговорна позиция по отношение на разглеждането на предстоящия бюджет, се казва в прессъобщението.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).