Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пациент изуми лекари с начина, по който уринира
Автор: Екип Varna24.bg 13:07 / 12.04.2023Коментари (0)988
©
Проф. д-р Димитър Шишков
Мъж на 67 г. е потърсил помощ при началника на Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“ проф. д-р Димитър Шишков с оплакване, че от един месец уринира през ануса. Това е изключително рядко състояние в медицината - в света са описани 4-5 случая в научни списания, коментира водещият специалист. Преди да настъпи тази аномалия, пациентът казва, че имал болки, парене при уриниране, а впоследствие изобщо спрял да ходи нормално.

От проведените прегледи и изследвания се установява фистулен ход, който свързва пикочния канал (уретрата) с ануса. Проф. Шишков посочи, че обикновено подобни усложнения се диагностицират след оперативна намеса на простатата при мъже, а при жени след гинекологични интервенции, когато се отстранява голям туморен процес.

При пациента обаче няма такова нещо, което доста озадачава екипа, докато случайно не споменава, че като дете е имал вродена аномалия - атрезия на ануса (запушване). В детството му е правена пластична операция за възстановяване на функциите. Неотдавна обаче развива парапроктит – възпалително заболяване, довело до появата на фистулата и до отваряне на канал към уретрата.

"Освен това открихме, че в уретрата има два камъка, единият от тях е предизвикал декубитална рана и там се е получил отворът“, обясни проф. Шишков.

На пациента са поставени протеза и катетър за един месец. След празниците ще бъде опериран за премахване на фистулата. Ще бъде направена пластика, като се внимава да не се засегне мускулатурата, за да не се стигне до други неприятни последици, заяви известният уролог. Според него единствената възможна операция е отворената.

Лапороскопска е неприложима в случая. Въпреки че ние първи въведохме безкръвните интервенции в урологията, винаги прецизираме дали конкретният случай отговаря на показанията, заяви началникът на Урологична клиника в УМБАЛ "Пловдив“.

Според него е задължително това да се прави от всички колеги, тъй като в последно време има много усложнения от лапароскопиите. Освен че не са подходящи за всеки, след това пациентите трябва да се проследяват, за да не получат тежки усложнения и да не тръгнат по мъките, което се случва често напоследък. Все още в световен мащаб в урологичните центрове класическите отворени интервенции са повече от безкръвните, а финансовата страна не е критерий при определяне хода на лечението, изтъкна проф. Шишков.

След като приключи лечението на 67-годишния пациент, професорът и неговият екип ще излязат с научни публикации, в които ще представят изключително редкия случай.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: