Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пациенти заразяват с хепатит всеки осми лекар
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 12.10.2014Коментари (4)706
© Varna24.bg
Пациенти заразяват с хепатит всеки осми лекар. Това стана ясно вчера по време на Националния конгрес по нефрология, който се провежда в Хисаря.

"Данните са стряскащи - 13% от изследваните медици в диализните центрове са с положителни резултати за хепатит, което означава, че пациентите заразяват всеки осми работещ там", каза проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология.

Все още няма мащабно проучване по темата, но най-вероятно картината ще е много по-стряскаща, ако се въведе задължителен годишен скрининг за всички лекари, сестри и санитари. "Нашите данни показват, че от изследвалия се медицински персонал в 41 диализни центъра в страната 46 души са били заразени с хепатит, без да са разбрали. Това се 13 лекари, 15 сестри, 11 санитари и 7 души от техническия персонал", съобщи д-р Евгений Възелов, началник на клиниката по диализно лечение в Александровска болница. Анкета, проведена сред участниците в конгреса по нефрология, показа, че специалистите са наясно с рисковете, но малцина от тях се сещат да се изследват редовно.

Повечето от тях не го правят, защото, ако се установи заразяване, те трябва да спрат да оперират и да работят само в кабинет, което ще сложи край на професионалното им развитие.

"Пациентите на диализа са 3400, като 10% от тях са с хепатит С. Именно там е най-големият проблем. Лошото е, че голяма част от тях след това идват при нас за трансплантация на бъбреци и това поставя в риск и персонала в клиниката", допълни проф. Паскалев. По думите му всеки пети от пациентите му е с хепатит, а наличието му при бъбречно трансплантираните не може да се лекува, защото те приемат имуносупресори. По негови данни бъбречнотрансплантираните у нас са 438, като с хепатит са 96 от тях, т.е. около 22% от всички получили нов орган. "С хепатит С са 41 трансплантирани пациенти, с хепатит В - 50, а с комбинация от В и С - 5-има. При последната група положението е неспасяемо", категоричен бе проф. Паскалев. Той сподели още, че при последната подготовка на 20 пациенти за трансплантация 4-има от тях са се оказали с хепатит С. Те не са подозирали, че носят този вирус и е възможно да са заразили специалисти в диализните центрове.

"Лекарите трябва да се изследват, за да са наясно със собственото си здраве и да се лекуват, ако са се заразили от пациентите си", каза още проф. Паскалев. Той призова за задължителен годишен контрол. Инициативата за масов скрининг на лекарите за хепатит вече е подета и от останалите дружества. Д-р Кирил Еленков от БЛС също призова държавата да насочи вниманието си към проблема и да осигури нужните средства.

В края на конференцията дружеството на нефролозите излезе с декларация, в която се настоява за провеждането на ежегоден задължителен скрининг за хепатит В и С сред рисковите групи лекари - хирурзи, АГ специалисти, ортопеди, анестезиолози, работещи в диализните центрове, стоматолози и т.н. Те искат също така специалистите, които са се заразили по време на служебните си задължения, да се лекуват приоритетно с иновативни медикаменти. Освен това държат и на промяна на законодателната рамка, която им забранява да оперират. Идеята им е този текст да отпадне, тъй като вече има съвременно лечение, което позволява пълното излекуване в рамките на 3 месеца. Така специалистите няма да бъдат лишавани от кариерното си развитие.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.10.2014 г.
Aнонимен
на 12.10.2014 г.
-1
 
 
Данните не са стряскащи.Стряскащи са коментарите от професори и доценти по нефрология на епидемиологични данни за разпространение на дадено заболяване във специфична рискова група.Граничи с дипломирано невежество.Да оставят коментара на проблема на епидемиолозите.А решението му е организационен въпрос-т.е.отново извън тяхната компетентност и възможности.Явно смятат,че малко шум няма да е излишен.
Aнонимен
на 12.10.2014 г.
+3
 
 
А после лекарите заразяват други пациенти!
+2
 
 
Лекарите рискуват собственото си здраве при тези пациенти, а какво прави държавата за тях--нищо!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: