Пак шамар за Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (17)
11:17 / 20.09.2012
5045
Кабинетът удари поредния шамар за Варна, като окончателно отказа т.нар. японски заем, който беше договорен за строителство на нови контейнерни терминали в двата големи пристанищни града на България, да бъде използван по предназначение. На заседанието си вчера Министерският съвет е одобрил доклад за предприемането на действия за прекратяването на междуправителственото споразумение за предоставяне на заем от японската банка за международно сътрудничество.

С решението се упълномощават министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и вицепремиерът и министър на финансите да поискат преразпределение по категории на средствата от заема по споразумението.
Заемът, одобрен през 2008 г., възлиза на 36 932 000 000 японски йени. До момента не са използвани всички средства, но ежедневно се начисляват лихви по заема.

С одобреното от правителството решение ще бъдат предприети мерки за прекратяване на споразумението, които включват и предстоящо преизчисляване на дължимите лихви и такси.
Тепърва решението на кабинета ще трябва да се гласува и от парламента. Ако Народното събрание все пак го одобри, остава по-сложната задача - с него да се съгласи и японското правителство и парламент. Страната ни веднъж поиска предоговаряне на условията по кредите в началото на мандата на ГЕРБ, но японската банка категорично отказа. Единственото, което е ясно до момента, е, че всички пари са налични, чакат да бъдат инвестирани, а в това време им се трупат милиони йени лихви и неустойки към вече избрания проектант за терминалите. Канцелирането на идеята за ново пристанище е плод на решението на правителството на Борисов да даде порт Варна на концесия.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (17)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).