Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Палестинец за обсадата на Ивицата Газа: Това не е самозащита, това е геноцид спрямо мирно население
Автор: Живко Кръстев 13:57 / 10.11.2023Коментари (0)618
©
Интернет пространството ограничава много нашите думи, защото не искат истината да стига до хората. От 2008 г. Ивицата Газа е под обща обсада. В момента този открит затвор е обсаден и бомбардиран всеки ден. Това каза българинът с палестински произход Анас Хамид в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Той е роден и израсъл в София. След 1948 г. неговите баба и дядо са изселени от селото, в което живеели, намиращо се в северната част на днешната държава Израел. Заминават за Сирия, където е роден баща му. "От 1948 г. насам палестинци има по цял свят, за 75 години се разпръснахме. 5-6 от 15 милиона живеят в Палестина – в Ивицата Газа и в Западния бряг. В Ивицата Газа живеят около 2,3 милиона души. Между Ивицата Газа и Западния бряг няма никаква връзка“, обясни той. 

20% от палестинското население са основно православни християни. Палестинската общност в България е голяма, обясни българинът с палестински корени. Тя е най-голямата сред арабските общности у нас.  

Около 20% от палестинците живеят в Израел. Те имат израелско гражданство и израелски паспорти, допълни Анас Хамид. 

По думите му от 2008 г. Ивицата Газа се намира под обща обсада. "Там не може да влиза нормално ток, вода, горива. Всичко се контролира от Израел. Тези хора не могат да излязат от Ивицата Газа. Могат да отидат само към Египет, и то с много разрешителни. Те буквално са в един общ голям затвор. Представете си какво е да отгледате цели поколения така. В момента този затвор е обсаден и се бомбардира всеки ден“, каза Анас Хамид.  

В Ивицата Газа до момента има над 10 500 убити и 25 000 ранени, от които 70% са жени и деца. "Говорим за над 4500 деца и над 2300 жени. 70% от жителите на района са изселени от домовете си. В Газа в момента няма вода и храна, всички камиони биват спирани. Преди войната Газа е имала нужда от 500 камиона на ден. От 34 дни в Газа официално са влезли 569 камиона, което само по себе си говори за каква катастрофа става въпрос. Няма медицински консумативи“, изброи той. 

Терористичната групировка "Хамас“ е проблем от 15 години, обясни Анас Хамид. Членовете на организацията обаче остават неуязвими, тъй като цялата им инфраструктура е изградена под земята. "Говори се за над 500 км тунели под Ивицата Газа, които стигат огромна дълбочина, което означава, че колкото и да бомбардираш повърхността, не може да стигнеш. Евангелската болница в Ивицата Газа беше бомбардирана и бяха убити 500 човека, подслонили се там. Три църкви в Газа бяха бомбардирани, едната от тях е гръцката църква, която е третата най-стара в света. Това не е самозащита, това е геноцид, начин да изтребиш едно мирно население, за да можеш да повториш плановете от 1948 и 1967 г. и да се разширяваш постоянно“, коментира Анас Хамид.  

Той отбеляза, че в Западния бряг от началото на годината също има над 120 убити палестинци, сред които 40 деца. "Просто тази информация не стига до хората, защото играят върху това да наклонят общественото мнение в дадена посока“, смята Хамид.  

Той вижда бъдещото решение на конфликта в създаването на две държави, които да съжителстват мирно, а населението им да има равни права и задължения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: