Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Палмите превземат Приморско
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 26.04.2023Коментари (1)1028
©
Вашингтонските палми излизат от саксиите и превземат дворове и улици в Приморско. И ако доскоро едни от най-обичаните за декоративна украса палми, чиито листа приличат на човешка длан се отглеждаха предимно в огромни саксии, то в южния град те са на път да се превърнат в истинска напаст, видя "Телеграф“.

Семки

В морското градче от няколко години не е нужно да се обвиват за презимуване, защото зимите са меки и не са опасни за растенията. Те си пускат семената и никнат като гъби след дъжд, разказаха жители. Хората просто ги вадят и си ги разсаждат в ямки по тротоарите, а някои са завъдили цели гори.

Тенерифе

И докато на остров Тенерифе и Йордания, за да оцелеят тези палми в жегите, се прокарва до тях капково напояване, то в Южна България те се чувстват повече от прекрасно в съседство със смокини и все още типичната широколистна растителност за България.

Малки и черни

Другият вид нова растителност са маслиновите дръвчета. Все повече хора ги отглеждат в дворовете си и някои от тях дават реколта. И понеже българите все още не са привикнали с този вид средиземноморска растителност, миналата есен се е стигало до комични ситуации. Хората са брали от малките, черни плодчета и са опитали да ги ядат, но се оказали повече от разочаровани заради горчивия им вкус.

Отлежават

По-късно станало ясно, че маслините не се консумират, преди да отлежат. И че не е задължително да са огромни, за да са вкусни. Първо трябва да отлежат известно време в саламура и след това се ядат. Затова в момента една от най-дискутираните теми в Приморско са рецептите за консервиране и саламура на маслини.

Приготвят се с кокоше яйце и сол

Маслините се почистват от боклуци и увредени плодове, дава рецепта за приготвяне на плодчетата Maria Miteva-Christou. Необходимите продукти за саламура са прясно набрани черни маслини, едра сол, вода и едно прясно кокоше яйце. 

Ако при почистването откриете маслини, които са много зелени, можете да ги отделите и ги залеете отделно с масло в бурканче или купичка.

Изчистените черни маслини се измиват обилно с вода. Заливат се с чиста студена вода и се оставят, докато се приготви саламура. 

Количеството на саламурата, което ще приготвите, зависи от количеството на маслините. Приблизително за 2 кофи пълни с маслини, приготвям една кофа със саламура.

В кофа се налива вода (в случая около 10 л). В нея се сипва сол, най-добре е да се започне с не повече от 1 кг сол. Водата със солта се разбърква периодично, докато солта се разтопи. В солената вода се пуска предварително измитото прясно, сурово кокоше яйце – то в случая изпълнява роля на индикатор за солеността на водата: ако водата не е достатъчно солена, яйцето потъва на дъното на кофата. Добавя се сол, докато яйцето изплува и се задържа там, без да потъва. Яйцето се изважда от нея, маслините се отцеждат от чистата вода и се заливат със саламурата. Притискат се с чиния и кофата се захлупва. След около месец маслините могат да се консумират.



Още по темата: общо новини по темата: 1241
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/207 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.04.2023 г.
0
 
 
Хм, туй умряло село пълно с мангали кво ми го хвалите
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: