Панагюрското съкровище се сдоби с още един кандидат-собственик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:26 / 09.08.2018
2027
Панагюрското съкровище се сдоби с още един кандидат-собственик. Този път това е г-жа Стефка Ангелова, която е сестра на досегашния претендент – Павел Цветанков. Живее в София. "Претендентката е наследница на братя Дейкови. Тя предяви писмен иск към музея, с който иска Панагюрското съкровище да се отпише от инвентарния ни списък и да са впише като собственост на наследниците на братя Дейкови и на семейство Топалови. Те пък са собственици на земята, където е открито съкровището", обясни за Марица.бг директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов. Искът, който няма никаква юридическа стойност, е изпратен преди 4 дни.

Всъщност претенциите на г-жа Ангелова към съкровището не са от няколко дни. Още преди няколко години те затрупаха Върховния съд с 8 дела, свързани с Панагюрското злато, пише "Марица". За да се стигне дотук г-жа Ангелова е събирала в продължение на 4 години различни документи от 5 големи държавни институции.

"Използват безогледно Закона за достъп до обществена информация за частни цели и Закона за опазване на старините от 1911 година", казва –доц. д-р Кисьов. Той припомни, че е открил в архивите и е предоставил на съда Протокол №8 на Общински съвет – Пловдив от 1949 година, според който на братя Денкови са дадени по 300 000 лева.

"Колко пари са били това за оново време – аз не знам", уточни директорът на музея. Петимата им работници, които вадят глина с тях и присъстват на откриването, взимат съответно суми от 5 000 до 15 000 лева.

"Според г-жа Ангелова, тези пари са дадени на братя Дейкови за това, че са "показали доблест и чест" и не са процент от стойността на съкровището. Тя твърди, че тогава то не е било оценено. Ами ако го бяха оценили на 15 лева", пита доц. д-р Кисьов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
09.05.2022 Вижте как Панагюрското златно съкровище пристигна с тежка охрана
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).